Presunúť na hlavný obsah

AFRODIZIAKUM ALEBO LIEK?

Lifestyle

Thajská, indická a mexická kuchyňa ho poznajú už celé storočia. Upravuje činnosť čriev i žalúdka, pomáha pri problémoch so srdcom a močovým mechúrom. Jeho korene sa používajú aj ako náhrada kávy a mnohí nedajú dopustiť na jeho afrodiziakálne účinky. Zoznámte sa, koriander.

Neprajníci tvrdia, že vňať koriandra im chutí ako mydlo. Tí, ktorí mydlo ešte nejedli, hovoria síce o výraznej a korenistej chuti, ale s citrónovým nádychom. V každom prípade si ťažko predstaviť, že by mleté zrnká koriandra chýbali napríklad v zmesi karí korenia, paradajkovom čatní, mnohých sušienkach, pečive či dokonca v koreninovej zmesi na sterilizované uhorky. Vňať koriandra je podobná petržlenovej. Pridáva sa do omáčok, šalátov alebo na ozdobu polievok a karí. Výborne chutí nasekaná na teplom cesnakovom naan chlebíku. Koriandrová vňať je fantastická vo vyprážaných zeleninových kroketkách a dokonca ju môžete použiť aj k hydine, ak chcete, aby mala orientálnu chuť. Keď pridávate čerstvý koriander do horúceho jedla, určite to robte v poslednej minúte tepelnej úpravy, aby sa chuť a farba koriandra varením nestratila. Vňať zoženiete síce aj sušenú, ale čerstvej sa nevyrovná, pretože aj sušením jej chuť stráca prenikavosť. Najlepšie je skonzummovať ju do niekoľkých hodín po zbere, takže ideálne je vypestovať si ju v záhradke alebo na balkóne.  Semienka koriandra sa používajú buď celé alebo mleté. Väčšinou sa pred zomletím opražia, aby sa naplno rozvinula ich citrusová chuť. Sú súčasťou mnohých indických a thajských receptov. V mexickej kuchyni sa pridávajú do rôznych druhov salsy alebo guacamole. Semienka koriandra sa používajú však aj zaujímavejším spôsobom: môže sa z nich vyrábať destilát používaný na výrobu esenciálneho oleja – jedného z najstarších. Ten sa potom pridáva do pečiva alebo mäsových výrobkov, niekedy dokonca aj do likérov.