ŠPENÁT: MÝTUS A PRAVDA
Mnohí z nás sme boli odmalička poučovaní, aký je špenát zdravý. Tieto zelené lístky boli po desaťročia považované za najvýživnejšiu zeleninu obsahujúcu železo. Aké však bolo sklamanie, keď sa zistilo, že ohurujúce zloženie tohto zeleného elixíru sily je iné. Nesmúťte, nejedli ste špenát zbytočne. Napriek omylu s posunutou desatinnou čiarkou pri obsahu železa sa na veci nič nemení. Špenát stále kraľuje medzi najvýživnejšími potravinami.
Označenie “železný kráľ“ dostal špenát vďaka matematickej chybe. Pri analýze bola jednoducho zle napísaná desatinná čiarka. Táto nepresnosť vznikla v roku 1870, keď istý vedec posunutím desatinnej čiarky obsah tohto kovu v špenátových listoch znásobil. Prečo nás však naše mamy a babky nútili jesť špenát ešte dávno po zistení tejto chyby? Jednoducho preto, že i napriek odhaleniu omylu sa až do 80. rokov často uvádzali chybné údaje. Špenát však neobsahuje 30 mg železa, ale len 3 mg. Napriek tomuto omylu je však chyba považovať túto listovú zeleninu za málo výživnú. Práve naopak. Síce špenát nie je “železný kráľ“, no obsahuje mnoho iných dôležitých minerálov a vitamínov a je pravdepodobne tá najvýživnejšia listová zelenina. Len 22 kalórií na 100 gramov, vysoké množstvo proteínu, málo uhľohydrátov a tukov ho robia veľmi vhodnou zložkou pri redukčných diétach. Pre bohatstvo minerálov a vitamínov má navyše mimoriadne výživnú hodnotu. Jeho 100g obsahuje dve tretiny dennej potreby vitamínu A, prakticky celú dennú potrebu kyseliny listovej, polovičnú dávku vitamínu C, takmer štvrtinu dennej potreby horčíka a viac ako štvrtinu potreby železa. Taktiež sa preukázali jeho ochranné vlastnosti na sietnicu a celkovo zrak. Okrem spomínaných vitamínov špenát obsahuje aj kalcium, magnézium, zinok a selén. Vitamín E, ktorý je v špenáte bohato zastúpený, pomáha organizmus chrániť pred karcinogénnymi ochoreniami, chráni cievy, pečeň a dokonca bojuje i proti únave a stresu. Proteíny v špenáte zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu a žlčových kyselín. Jeho pravidelná spotreba pomáha pri znižovaní cholesterolu v krvi. Špenát by mali do svojho jedálnička zaradiť aj tehotné ženy. Vďaka svojmu bohatému obsahu kyseliny listovej okrem antianemického účinku zabraňuje aj určitým poškodeniam plodu. Okrem pevnejšieho zdravia získate konzumovaním špenátu ako bonus krajšie nechty, silnejšie vlasy a zdravú, elastickejšiu pleť. Využitie tejto výživnej rastlinky je široké. Čerstvý špenát je skvelou prísadou do šalátov, na obložené chlebíčky, či ako dekorácia rôznych jedál. Dusený je vhodný ako príloha k mäsu, rybám, alebo ako súčasť rôznych cestovín. Vďaka tejto listovej zelenine pripravíte i lahodné slané koláče z lístkového cesta, palacinky, zapekané lasagne, či cestoviny. Do čerstvých lístkov vždy pridajte zopár kvapiek oleja, ktorý spomaľuje trávenie a umožňuje lepšie vstrebávanie účinných látok. Čerstvý špenát spracovávajte tesne pred podávaním, pretože rýchlo vedne a stráca vitamíny. Ak máte možnosť, je lepšie špenát pripravovať na pare ako ho variť. Zachováte tak väčšinu vitamínov. Tak? „Co takhle dát si špenát?“