Presunúť na hlavný obsah

CHRÓM: ZÁRUKA ĽAHKÉHO CHUDNUTIA?

Zdravie a relax

V nespočetných článkoch o chudnutí, z ktorých každý sľubuje zaručené postupy v boji za dokonalú postavu, sa často spomína chróm. V dôsledku toho získal tento stopový prvok imidž pomocníka, s ktorým sa relatívne ľahko prepracujeme k úbytku hmotnosti. Zdá sa však, že to nie je celkom správna predstava. Dnes sa vie, že chróm sa podieľa na správnom priebehu mnohých metabolických pochodov, napríklad ovplyvňuje aj spracovanie bielkovín a tukov. Ako však súvisí s chudnutím?

Chróm je dôležitým prvkom pri udržiavaní vyrovnanej hladiny krvného cukru, vďaka ktorej nemáte záchvaty neovládateľného nutkania niečo konzumovať. Lenže stabilná hladina krvného cukru nie je výlučne dielom chrómu. Ten sa na nej síce podieľa, ale nie v takej významnej miere, ako by sa mohlo zdať. Ovplyvňovať výkyvy hladiny cukru možno účinne racionálnym stravovaním – to znamená jesť v pravidelných intervaloch, primeraných množstvách a podľa zásad racionálnej výživy v súlade s poznatkami o pozitívnom vplyve potravín s nízkym glykemickým indexom na vyrovnanú hladinu krvného cukru. Ak si totiž namiesto zeleniny doprajete poriadny kus čokoládovej torty so šľahačkou, rátajte s nadmerným vylúčením inzulínu, ktorý neúmerne zníži hladinu cukru a s následnou hypoglykémiou, ktorá vo vás vyvolá pocity nervozity a podráždenia a  podnieti vás k tomu, aby ste si rýchlo dali zasa niečo sladké.
Schudnúť len vďaka chrómu vo výživových doplnkoch a bez toho, aby ste „pohli prstom“, sa vám teda asi nepodarí. Zistilo sa síce, že chrómové výživové doplnky zlepšujú reguláciu cukru v krvi u ľudí postihnutých cukrovkou 2. typu, ale u zdravých ľudí sa priaznivý účinok chrómových výživových doplnkov na glukózu v krvi nezistil. Známy je náhodný pokus, keď dve skupiny žien dostávali podobnú stravu – jedna skupina aj s chrómovými výživovými doplnkami a druhá bez nich. A výsledkom bolo, že užívanie výživových doplnkov malo na úbytok hmotnosti podobný vplyv ako placebo. To však samozrejme neznamená, že by ste na chróm mali zabudnúť. Tak ako každý stopový prvok je aj chróm dôležitý. Keď ho nemáte dosť, dostaví sa únava, nedostatok energie, hlad a podráždenosť. Nedostatkom chrómu môžu trpieť milovníci nápojov s vysokým obsahom jednoduchých cukrov a tí, ktorí si radi všetko osladia. Jednoduché cukry totiž zvyšujú straty  chrómu. Ideálny denný príjem je 30 – 100 µg. Európania konzumujú priemerne 60 - 160 µg chrómu denne, pričom tie najvyššie hodnoty dosahujú Švédi. Ak si chcete svoj jedálny lístok „pochrómovať“, zaraďte doň dary mora (najmä slávky, ustrice a krevety), orechy, sušené datle, celozrnné obilniny, rajčiny, brokolicu, kvasnice či vajcia.