Presunúť na hlavný obsah

ZABUDNITE NA PICCOLO

Recepty

Vybrať si správnu veľkosť kávy a vyznať sa v rôznych názvoch chce naozaj talent. Zabudnite však na pomenovania ako „pikolo“, preso, či veľké preso. Aj keď ste si už na ne zvykli nielen vy, ale najmä čašníci. Naučte sa tú „svoju šálku kávy“ správne pomenovať.

Úplne najmenej kávy v šálke dostanete, ak si v kaviarni vypýtate Ristretto. Aj napriek tomu, že vám na stôl prinesú len 15 mililitrov kávy, obsahuje najmenej kofeínu. Káva totiž tečie do šálky len 15 sekúnd, takže je len silným koncentrátom kávových chutí a nie zdrojom kofeínu. O niečo väčšie a aj silnejšie je najčastejšie objednávané Espresso. Káva zo stroja nateká do šálky 25 až 30 sekúnd, čím získate porciu s objemom 25 - 30 mililitrov. Práve pri tejto veľkosti máte jedinečnú možnosť vychutnať jednotlivé chute zmesí, z ktorých bola pripravená. Espresso totiž poskytne dokonalú rovnováhu všetkých látok dobrej kávy. Obe kávy sa podávajú v 75 ml šálkach. Do väčších, 120 ml šálok, sa servíruje káva s veľkosťou Lungo. Podáva sa však len do jej polovice. Double Espresso sa hodí do šálok na cappucino, a pripravuje sa z dvoch klasických Espresso porcí. Ak sa vám stále zdá, že potrebujete mať v šálke viac tekutiny, je pre vás určené Americano. Podáva sa v šálkach s viac ako 160 mililitrov. Pripravuje sa tak, že do jej dvoch tretín sa naleje horúca voda a na ňu jedno espresso. Chuť kávy zostane, je však množstvom horúcej vody zjemnená.