Presunúť na hlavný obsah

Plesne v tele - čo vám hrozí?

Zdravie a relax

Nie plesne na ovocí, zelenine alebo na syroch, ale oveľa nepríjemnejšie a nebezpečnejšie plesne. Keď si raz nájdu príjemné miestečko, usídlia sa tam a zbaviť sa ich dá niekedy dosť práce. Reč je o plesniach priamo v našom tele.

O tento článok by mal prejaviť zvýšený záujem každý štvrtý človek. Podľa expertov totiž každá štvrtá osoba s plesňovým ochorením bojuje. Mnoho z nich však o svojom ochorené vôbec netuší. Plesne sa totiž prejavujú rozličnými spôsobmi a len málokoho napadne pri nejakom zdravotnom probléme, že by ho mohla zapríčiňovať práve pleseň. Ale je to tak. Plesne v našom organizme vyvádzajú pomerne často a majú okrem iného na svedomí nafúknuté brucho, problémy so stolicou, t.j hnačky alebo, naopak, zápchu, dýchavičnosť, problémy so srdcom, kožné ochorenia, napríklad akné alebo ekzémy, biely povlak na jazyku, afty, žlté očné bielka, nepríjemný telesný zápach, bolesti kĺbov či nepríjemné výtoky u žien. Z psychických problémov sa môžu objaviť depresie, únava či malátnosť.


Plesní je viacero druhov, najviac sa však stretávame s candidou, alebo inak aj kandidózou. Najčastejšie obsadí črevá, tam má na množenie výborné podmienky, pretože plesniam sa odjakživa dobre darilo na vlhkých a teplých miestach. Teda tráviaci trakt je ideálne miesto. Aj „vďaka“  tomu, že sa tam nachádzajú zvyšky jedla a pleseň je na svete preto, aby zvyšky rozložila. Ak sa v črevách premnoží, obsadí ich steny a nepustí cez ne živiny z jedál, môžete sa stravovať akokoľvek zdravo chcete. A naopak, vďaka jej vláknam, ktoré prerazia črevnú stenu, vypúšťa do krvi toxíny. A tie sú veľmi nebezpečné. Vďaka krvi sa môžu dostať prakticky k akémukoľvek orgánu, ktorý potom ničia. Črevá, pľúca, pečeň, čokoľvek.

Okrem tejto kvasinky sú tu ešte plesne, ktoré sa prenášajú vzduchom a spôsobujú infekcie dýchacích ciest, napríklad ochorenia pľúc, nehovoriac o ťažkostiach u alergikov. A do tretice sú plesne, ktoré napádajú ľudskú pokožku a nechty na nohách i na rukách.

Chcete posilniť vaše telo v boji s plesňami? Pomôcť by vám mala sušená šťava z mladých lístkov zeleného jačmeňa, ktorá pôsobí detoxikačne.

Plesne živí naša potrava, to, čo zjeme. Keďže potrebujú na svoju existenciu a množenie sa cukor, človek, ktorý plesňami trpí, máva často obrovskú chuť na sladkosti alebo jedlá, ktoré obsahujú ľahko stráviteľné sacharidy. O tom, ako im prospieva alkohol, ani nehovoríme. Veľakrát človek trpí nadváhou, pretože sa stále cíti hladný, keďže okrem seba živí aj plesne. Tie sú zákerné aj v tom, že v tele môžu pobývať roky, kým sa nejako prejavia (vyšetrenia ich veľakrát neodhalia). A keď sa tak stane, majú už solídne zázemie a vykynožiť ich je komplikované. Človek potrebuje pevnú vôľu a schopnosť odoprieť si, čo má rád, aby sa ich zbavil.

Pretože spôsob, ako sa ich zbaviť, je najmä formou stravovania. Treba zaradiť do jedálnička veci, ktoré pôsobia antimykoticky a vyradiť z jedálnička, čo majú plesne (a veľakrát aj my) rady. Ak máte teda podozrenie, že za vašimi zdravotnými problémami stoja plesne, zabojujte. Či už ste ich dostali do tela vďaka strave, alebo v ňom vznikli, vyskúšajte aspoň na mesiac, pokojne i na dva, diétu podľa nasledujúcich zásad. Zabudnite na sladkosti, aj na také detaily, ako sladenie cukrom alebo medom. Skúste aspoň na tri týždne vynechať aj ovocie. Nepite alkohol, hlavne nie pivo. Ak už musíte, doprajte si malé množstvo kvalitného červeného vína. Vyhýbajte sa plesnivým syrom, bielej múke, ale napríklad aj antibiotikám. Poriadne kontrolujte orechy a obilniny, či nie sú zatuchnuté. Ak uvidíte na potravinách plesne, zahadzujte ich. Nemyslíte si, že keď ich odkrojíte z jablka, alebo odoberiete lyžičkou pár „bodiek“ zo zaváraniny, zvyšok jedla je v poriadku. Nie je, bol už napadnutý plesňou a tej sa nezbaví, ani keby ste ho tepelne upravili. Pleseň odoláva teplote až do 430 °C. Nedojedené jedlo neskladujte dlho, rovnako ako otvorené konzervy či šťavy. Keď už sme pri konzervách, konzervované veci, paštéky, kečupy, horčice a rôzne instantné jedlá by ste mali vyradiť z jedálnička tiež. Zeleninové a ovocné šťavy by sa mali vypiť najneskôr na druhý deň, najefektívnejšie je konzumovať ich čerstvo pripravené. Veľké množstvo jedla radšej zamrazte, malé množstvo dajte do chladničky, ale ak ho nezjete do troch dní, radšej ho vyhoďte.

Silnými prírodnými antimykotikami sú napríklad výťažok z grepových jadier alebo cesnak. Doprajte si aj cibuľu, kyslú kapustu a čerstvý zázvor. Veľmi účinný proti plesniam je aj esenciálny olej z oregána. Plesní sa zbaviť dá, len musí človek dodržiavať pravidlá a nevzdať to. Odmenou mu bude vyliečenie mnohých problémov, s ktorými to možno už vzdal.