Presunúť na hlavný obsah

Zázračná sila v paradajkách: V čom všetkom vám pomôžu?

Zdravie a relax

V paradajkách sa ukrýva neuveriteľná sila a moc bojovať s rôznymi chorobami. Postarajú sa o vaše celkové zdravie aj štíhlu líniu. Chránia váš žalúdok, znižujú riziko vzniku rakoviny, chránia pred cievnymi chorobami a majú ešte oveľa viac pozitívnych účinkov.

 

Paradajky obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok. Jednou z najdôležitejších je betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A a čím ho má organizmus viac, tým lepší má imunitný systém. Okrem toho je skvelý najmä v lete, pretože ľudia, ktorí ho majú dostatok, sa na slnku nespália. Práve naopak, nádherne sa opália a farba im dlhšie vydrží.
 
Vitamín C sa nachádza najmä v šupke paradajky, preto by ste ju nemali šúpať. Tam je ho o mnoho viac ako v dužine. Paradajky sú bohaté aj na vitamín U, teda na S-metylmetionín, ktorý chráni organizmus pred vredovým ochorením žalúdka a dvanástnika.
 
Paradajky chránia žalúdok, regulujú trávenie a ničia baktérie v črevách. Vďaka látkam, na ktoré sú bohaté, zlepšujú aj imunitu. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, posilňujú činnosť pečene a srdca. Udržia vás dlho mladých, pretože spomaľujú starnutie.
 
Tou úplne najväčšou silou, ktorá sa ukrýva v paradajkách, je lykopén. V šupke sa ho nachádza až štyrikrát viac ako v dužine, takže opäť sa oplatí nešúpať ich. Lykopén znižuje riziko vzniku rakoviny a štúdie potvrdzujú, že najúčinnejší je v boji s rakovinou pľúc, kože, prostaty, tráviaceho traktu a prsníka. Proti rakovinovým činiteľom pôsobia aj iné látky nachádzajúce sa v paradajkách, konkrétne flavonoidy. 
 
Paradajky obsahujú vodu a chróm, čím nám dodajú pocit zasýtenia. Majú nízku energetickú hodnotu a sú skvelé pri každej diéte. Určite by ste si ich ale mali dať k bielkovinovým jedlám, pretože hoci sú kyslou zeleninou, majú zásaditý účinok. Ak si ich dáte s mastnými jedlami, tak len vyvoláte kvasenie a tvorbu kyselín v tráviacom trakte.
 
Zdravotné výhody paradajok v kocke:
- znižujú riziko rakoviny
- znižujú cholesterol
- znižujú vysoký krvný tlak
- majú protisklerotické účinky
- zlepšujú trávenie
- zlepšujú imunitu
- chránia žalúdok
- chránia pečeň
- chránia pred vredovými ochoreniami
- spomaľujú starnutie
- podporujú zdravé a krásne opálenie
- udržujú štíhlu líniu
 
Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že by sme ročne mali zjesť 11 kilogramov paradajok. Sú účinné v surovom stave, ale aj tepelne spracované. Niektoré zdraviu prospešné látky si zachovávajú aj vo forme pretlakov a pyré. Veľmi účinné sú čerstvo odšťavené.