Presunúť na hlavný obsah

Rýchle, zdravé a skvelé recepty: Už viete, čo budete večerať?

Recepty

Svetoznámy španielsky šéfkuchár Enrique Sánchez sa v rámci osvety podieľal na viacerých gastronomických akciách nielen v rodnom Španielsku, ale aj v Dominikánskej republike, Mexiku, na Miami, v Seattli, Litve a v ďalších krajinách a mestách. Teraz prišiel aj na Slovensko a predviedol svoje rýchle a skvelé recepty so španielskymi olivami.

 

Enrique Sánchez má v Španielsku televízny program o varení s názvom Cómetelo, kde predvádza tradičné, ale aj nové trendy španielskej kuchyne. Na Slovensko prišiel dokázať, že tie najlepšie olivy pochádzajú zo Španielska a ponúkol nám skvelé recepty, v ktorých sa dokonale spoja všetky tradičné aj netradičné chute a vznikne jedlo, ktoré si určite obľúbite. Vyskúšajte jeden z nasledujúcich šalátov. Stačí, ak v jednej mise pomiešate všetky ingrediencie. Ak sa vám tieto kombinácie zdajú naozaj prehnané, prečítajte si o olivách tu: Kus zdravia a štíhlej línie v olivách: Ako ich jesť?
 
Letná olivová variácia:
- 75 g španielskych zelených olív
- 75 g španielskych čiernych olív
- 50 g chleba nakrájaného na kocky
- ¼ červenej cibule
- 100 g syra Manchebo alebo iného zrejúceho syra nakrájaného na kocky
- 5 cherry rajčín
- niekoľko lístkov bazalky
- trochu olivového oleja na dochutenie  
 
 
 
 
Čierne olivy s plodmi mora:
- 150 g španielskych čiernych olív
- 10 malých uvarených mušlí
- 10 kreviet
- 50 g grilovanej červenej papriky
- šťava z limetky
- niekoľko lístkov žeruchy
- olivový olej
 
 
 
 
Olivová variácia na špeciálnu príležitosť:
- 75 g španielskych zelených olív
- 75 g španielskych čiernych olív
- 100 g údeného lososa
- 50 g opečeného toustového chleba nakrájaného na kocky
- kapari
- kúsok pomaranča
- vetvička kôpru
- trochu olivového oleja na dochutenie
 
 
 
Sladká olivová variácia:
- 150 g španielskych čiernych olív
- 75 g bielej čokolády
- trochu tymianu
- trochu ružového korenia
 
 
 
 
 
 
 
Olivové babie leto:
- 150 g španielskych čiernych olív
- 100 g kozieho syra
- 50 g grilovanej červenej papriky
- niekoľko vlašských orechov
- štipka rasce
- trochu olivového oleja
 
 
 
 
 
Zelené olivy s príchuťou horčice a medu:
- 150 g španielskych zelených olív
- 100 g údenej tresky
- 8 kusov sušených paradajok
- niekoľko arašidov
- vetvička tymianu
- 1 polievková lyžica horčice
- 1 polievková lyžica medu
- olivový olej