Presunúť na hlavný obsah

Patate e Funghi

Recepty

Ak sa hovorí o talianskej kuchyni, zriedkakedy sa spomenú aj zemiaky. Zvyčajne je to o cestovinách, šalátoch alebo je témou pizza. Teraz to však bude o zemiakoch, o zemiakoch s hubami a gorgonzolou.

Budeme potrebovať:

  • maslo
  • sušené huby
  • sterilizované alebo čerstvé huby
  • syr Niva (v originálnej verzii Gorgonzola)
  • smotanu
  • zemiaky
  • soľ a čierne korenie


Sušené huby namočíme vo vode a necháme tak pol hodinu postáť kým nezmäknú. Nivu si pokrájame na čo najdrobnejšie kúsky a rozmiešame so smotanou.

Na panvici roztopíme celé maslo a pridáme namočené aj čerstvé huby. Dôkladne premiešame a pražíme asi 20 minút, respektíve dovtedy kým huby nie sú mäkké a kým sa všetka tekutina neodparí. Okoreníme čiernym korením a dôkladne posolíme.

Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky.

Do zapekacej misky vložíme prvú vrstvu zemiakov. Rovnomerne nimi pokryjeme dno zapekacej misky.

Nasleduje vrstva húb. Týmito pokryjeme prvú vrstvu zemiakov.

Vrchnou vrstvou bude opäť vrstva zemiakov.

Všetko to zalejeme smotanou so syrom. Osvedčilo sa mi zmes smotany a syru pred zaliatim zemiakov dôkladne prehriať až sa väčšina syra roztopí. Takto je syr homogennejšie rozmiestnený.

Dáme zapiecť na približne 30 minút do rúry na 200 stupňoch. Čas zapekania závisí od hrúbky jednotlivých vrstiev a teploty v rúre, takže zapekáme až je povrch pekne zlatistý.

Podávamé teplé, možme dozdobiť lístkami bazalky.

Dobrú chuť.