Presunúť na hlavný obsah

Navarené, ale niečo by to chcelo? Víno!

Súťaže

Neviete sa rozhodnúť, aké víno podávať k zeleninovému či ovocnému šalátu, aké ku grilovanému mäsu? Máte počas horúcich letných dní chuť na dobre chladené vínko, ale neviete si vybrať? Máme tu pre vás zopár rád od obchodného riaditeľa vinárstva VINIDI, ktoré ako jedno z mála na Slovensku produkuje svoje víno výhradne z vlastných viníc. Ak si chcete toto leto nejakým príjemným a kvalitným vínkom spríjemniť aj vy, zapojte sa do našej súťaže a správne odpovedzte na našu otázku, odpoveď na ktorú nájdete v článku. Cenou je balík vín značky VINIDI.

I keď by sa zdalo, že leto patrí viac pivárom ako vinárom, nie je to tak. Naopak, letné jedlá dokážu byť chuťou niektorých druhov vína krásne zvýraznené a dokážu vytvoriť tú správnu a dokonalú letnú atmosféru. Jedálniček je v lete trochu iný ako v iné mesiace v roku, a tak sme sa pýtali odborníka na slovo vzatého, aké vína sa k letným jedlám hodia. David Winter, obchodný riaditeľ slovenského vinárstva VINIDI, v tom má úplne jasno.

Máte radi čerstvé zeleninové šaláty? Podľa Wintera sa k akémukoľvek letnému šalátu hodí Cabernet Sauvignon rosé, polosuché, výber z hrozna, ročník 2011. „Je to mladé, svieže, ovocné a ľahké víno, ktoré v lete dokáže sprevádzať akýmkoľvek šalátom,“ tvrdí obchodný riaditeľ VINIDI.
 
Ak pred zeleninovými šalátmi uprednostňujete šaláty ovocné, v tom prípade je podľa Wintera vhodná Frankovka modrá rosé, polosladké víno, výber z hrozna, ročník 2011: „Pri naliatí tohto vína do pohára vás príjemne prekvapí vôňa lesného ovocia a jemný nádych smotany.“
 
Nie ste na šaláty, ale zbožňujete letné grilovanie pod holým nebom? Dobré vínko by nemalo chýbať ani tu a šéf obchodu vo VINIDI má recept aj na to: „Grilujeme a nevieme si vybrať víno? V tom prípade pre vás máme a s radosťou odporúčame odrodu Dornfelder, červené, suché, akostné značkové víno, ročník 2010. Toto víno príjemne zvýrazní chuť ugrilovaného mäska a naštartuje činnosť chuťových pohárikov na jazyku.“
 
Ak nepatríte k ľuďom, ktorí si víno priraďujú k jedlu, ale skôr k tým, ktorých chute naň ovplyvňujú vonkajšie podmienky, v tom prípade tu máme dve „zlaté rady“ Davida Wintera:
  1. Počas horúcich letných dní nie je nad dobre vychladené víno Müller Thurgau, suché, neskorý zber, ročník 2011. Toto víno totiž príjemne osvieži, uvoľní a privedie do dobrej nálady.
  2. Ak vás, naopak, prekvapí nemilé počasie, nenechajte si svoj deň znechutiť a znepríjemniť. Napraví vám ho určite víno, ktoré nie je komplikované a je výborným spoločníkom do nepohody. Ide o Rulandské šedé, polosuché, výber z hrozna, ročník 2011.
 
Ak si chcete toto leto nejakým príjemným a kvalitným vínkom spríjemniť aj vy, zapojte sa do našej súťaže a správne odpovedzte na našu otázku, odpoveď na ktorú nájdete v článku. Dvaja z vás budú mať šťastie a vyhrajú balík vín značky VINIDI. Ak sa vám vyhrať nepodarí, no aj napriek tomu by ste si radi vychutnali dobré vínko, všetky vyššie menované nájdete v ponuke práve vinárstva VINIDI.
 
Súťažná otázka znela: Odkiaľ dováža vinárstvo VINIDI hrozno na produkciu vína?
 
Správna odpoveď:
  1. Nedováža, víno produkuje výhradne z vlastných viníc

Výhercovia:

Jozef Slameník, Hruštín

Jozef Kukol, Zvolen