Presunúť na hlavný obsah

TOP rady do každej kuchyne!

Bývanie

I keď vyváranie dobrôt neradíte medzi svoje najobľúbenejšie voľnočasové aktivity, ovládať zopár praktických kulinárskych rád nemusí byť na škodu. Nikdy neviete, ktorá sa vám v budúcnosti môže zísť. Veď k srdcu muža sa dá dostať práve cez jeho žalúdok.

 

Vedeli ste, že .. ?
 
  1. Šaláty či pražené jedlá bez obáv posypte lístkami zeleného alebo bieleho čaju. Možno ich pridať do kuracích a rybacích polievok, omáčok i jedál z jedného hrnca podobne ako iné bylinky.
  1. Pri varení celozrnných potravín, napríklad ryže, pridajte do vriacej vody vrecúško zeleného čaju. Jedlo tak získa celkom inú chuť. Vodu povarte tri minúty spolu s čajom. Potom vrecúško odstráňte a v tejto vode uvarte ryžu.
  1. Zostalo vám víno? Zamrazte si ho v nádobke na ľad. V prípade potreby možno do omáčok pridať jednu až dve kocky.
  1. Strukoviny spôsobujú nadúvanie. Vyhnete sa mu, ak studenú vodu, do ktorej ste strukoviny namočili, niekoľkokrát vymeníte a uvaríte ich v čerstvej vode. Konzervované strukoviny nadúvajú menej.
  1. Pri obaľovaní bravčoviny, kuraciny či ryby strúhankou, možno vajíčka nahradiť bielym jogurtom. Na 500 gramov mäsa budete potrebovať jeden dvestogramový jogurt.
  1. Roztlačené avokádo je zdravou náhradou nátierok. Dajte si ho na chlieb miesto margarínu či majonézy.
  1. Pokiaľ chcete zmierniť výraznú cesnakovú arómu, dve minúty ho povarte v troške vody.
  1. Minuli sa vám vajíčka? V mixéri zmiešajte jednu lyžičku mletých ľanových semienok s troma lyžicami vody a mixujte jednu minútu. Nechajte odstáť, kým zmes nezhustne. Tá ma vskutku všestranné využitie. Pomôže vám pri obaľovaní kurčaťa a rýb, ako prísada do fašírok, mafinov, ale i cesta na palacinky.
  1. Čokoládu najľahšie rozpustíte v mikrovlnnej rúre. Vložte ju do ohňovzdornej nádoby a občas premiešajte, kým sa celkom nerozpustí. Dajte si však pozor, aby sa do misky nedostala voda, inak bude čokoláda tvrdá a drobivá.
  1. Mlieko zmierňuje štípanie po pikantných jedlách. Ak varíte niečo veľmi štipľavé, odstavte jedlo a prilejte doň trochu mlieka. Takto nielenže zmiernite chuť, ale odstránite i kyselinu.
  1. Vždy majte po ruke odtučnené kondenzované mlieko. Je výbornou šľahačkovou alternatívou a obsahuje i neporovnateľne viac vápnika než bežné mlieko.
  1. Mäkké tofu sa dá použiť ako zdravá a nízkotučná náhrada za mäkký syr do syrového koláča, prípadne ako základ bešamelovej omáčky. Stačí ho vymiešať na hladkú pastu v mixéri a použiť v recepte.
  1. Ak vám brokolica v chladničke trochu povädla, odkrojte centimeter z jej stonky. Stonku podajte do pohára studenej vody. O niekoľko hodín bude brokolica opäť čerstvá.
  1. Hoci citrónová šťava zabraňuje hnednutiu ovocia, na brokolicu ma efekt celkom opačný. Brokolica sa sfarbí dosiva. Varenú brokolicu preto ochuťte citrónovou alebo limetovou šťavou až keď vychladne.
  1. Skôr ako jogurt pridáte do horúceho jedla, vmiešajte doň 1 lyžicu kukuričnej múky na jeden hrnček jogurtu. Hrniec odstavte, pridajte jogurt a vymiešajte do krémova. Jedlo po pridaní jogurtu už nevarte.