Presunúť na hlavný obsah

Fruktóza vám pri chudnutí (skôr) uškodí

Fitness

Na problematiku nebezpečnej fruktózy nedávno upozornil profesor medicíny Coloradskej univerzity, MUDr. Richard Jonson. Ten, mimo iné, robí i rôzne štúdie v oblasti transplantácie ľadvín a problémov s krvným tlakom. O nástrahách číhajúcich v ovocnom cukre napísal úspešnú publikáciu The Sugar fix. Na čo pri svojom bádaní prišiel?

 

Je celkom možné, že si tento najohováranejší sacharid spájate s ovocím a čudujete sa, z akého dôvodu je zdraviu škodlivý. Veci preto ihneď uveďme na pravú mieru.
 
Ovocie nie je zdraviu škodlivé
 
I keď dietológovia a odborníci na výživu odporúčajú jeho konzumáciu skôr v dopoludňajších hodinách (alebo pred tréningom), pravdou ostáva, že množstvo fruktózy v ňom obsiahnutej, nie je zdraviu škodlivé.  Je len málo pravdepodobné, že by ste priberali z čerstvého ovocia. V ktorej forme nám teda škodí?
 
Skryté „zlo“
 
Väčšina fruktózy, získavaná našim telom počas dňa, pochádza z neovocných zdrojov. Najväčší podiel príjmu fruktózy pochádza z jej sirupu, ktorý sa vyrába z kukuričného škrobu a sacharózy. Obe suroviny sú neoddeliteľnou súčasťou väčšiny potravín, nealkoholických drinkov, ale i cukroviniek. Nedávne prieskumy odhalili, že priemerný človek skonzumuje zhruba 80 gramov pridaného cukru za deň (odporúčaná dávka je 25 gramov), pričom polovicu z neho tvorí práve fruktóza. Jej spotreba sa rapídne zvýšila v priebehu posledných troch desaťročí. Vezmime si, že zhruba pred 500 rokmi bol jej príjem limitovaný zberom ovocia, datlí, hrozienok, prípadne medom. Konzumácia zeleniny a iných plodov so sebou prinášala minimálny objem ovocného cukru. Naši predkovia tak boli vystavení neporovnateľne menšiemu množstvu fruktózy, než sme v súčasnosti my.
 
Čo ste o fruktóze (možno) nevedeli?
 
  • Pri konzumácii fruktózového sirupu sa netvorí dostatočne silný signál pre mozog o plnom žalúdku, čiže s najväčšou pravdepodobnosťou budete pokračovať v jedení.
  • Vysoké dávky fruktózy môžu viesť ku konverzii na tuk a jeho následnému ukladaniu.
  • Fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej a znižuje oxid dusičnatý, čo zvyšuje krvný tlak a potenciálne poškodzuje obličky.
  • Zvýšenie kyseliny močovej následne vedie k chronickým zápalom, čo má ďalekosiahly vplyv na celý organizmus (napríklad chronický zápal ciev môže vyústiť do srdcového infarktu a  mozgovej mŕtvice).
  • Metabolizmus fruktózy je veľmi podobný metabolizmu etylalkoholu, majúcemu množstvo toxických účinkov,  negatívne ovplyvňujúcich funkciu pečene.
 
Malá absorpcia fruktózy
 
Veľa ľudí má s trávením ovocného cukru problémy. Bunkám tenkého čreva totiž chýbajú špecifické prenášače, a tak nemalá časť z priemernej dennej dávky fruktózy zostáva v črevách nespracovaná. To spôsobuje nafúknutie, respektíve hnačky. Odhaduje sa, že až približne 30-40 percent populácie má problémy s jej trávením.
Viete, koľko fruktózy obsahuje napríklad...?
 
limety 0g
citrón 0,6g
kiwi 3,4g
pohár jahôd 3,8g
10 čerešní 3,8g
1 rez ananásu cca 4,0g
ružový alebo červený grep 4,3g
pohár malín 3g
pohár brusníc 0,7g
pohár čiernych malín 3,5g
nektarinka 5,4g
polovica papáje 6,3g
banán 7,1g
pohár čučoriedok 7,4g
jablko 9,5g
1/16 z vodného melóna 11,3g
1/2 manga 16,2g
pohár sušených fíg 23g
šálka sušených marhúľ 16,4g