Presunúť na hlavný obsah

Proti chorobám s tými správnymi bylinkami!

Zdravie a relax

Prečo nevyužiť liečivú silu prírody a zároveň chutne nespestriť jedlá domácej kuchyne? Mnoho ľudí ani len netuší, aká sila je v bylinkách ukrytá. Majú pozitívny vplyv na náš organizmus a psychiku, podporujú imunitný systém prirodzeným spôsobom a liečia už vzniknuté neduhy. Ak aj nemáte vlastnú záhradku, zaručene ich nájdete v každom obchode. Ktoré by vám v zásobách rozhodne nemali chýbať?

 

Šalvia
 
Zrejme nebude náhoda, že slovo šalvia označuje v angličtine aj múdru osobu. Táto bylinka totiž preukázateľne zlepšuje pamäť. Laboratórne testy dokázali, že chráni mozog pred niektorými procesmi vedúcimi k demencii. V jednej zo štúdii odvar zo šalviového oleja zlepšil ľuďom náladu, zvýšil pozornosť, vyvolal pokoj a spokojnosť. Šalvia má tiež potenciál stať sa liekom proti cukrovke. Zlepšuje pôsobenie inzulínu a znižuje hladinu cukru v krvi. Niektorí odborníci dokonca naznačili, že výživové doplnky s obsahom šalvie by mohli zabrániť vzniku cukrovky druhého typu.
 
Koriander
 
Známy aj ako čínsky petržlen, je dôležitou prísadou v mexickej, thajskej, vietnamskej i indickej kuchyni. Semienka sa už zhruba tisíc rokov používajú na odstránenie tráviacich ťažkostí. Bylinka pomáha niektorým ľuďom so syndrómom dráždivého čreva. Rovnako ako iné druhy, aj koriander má antioxidačné účinky. Podľa znalcov sa skrývajú v jeho listoch. Koriander je skúmaný tiež kvôli predpokladu pozitívne vplývať na hladinu cholesterolu, keďže podobný efekt bol zaznamenaný u zvierat.
 
Škorica 
 
Na hrianke, v ovsenej kaši či vo varenom vínku. Všade chutí výborne. A keby len to. Škorica patrí medzi najúčinnejšie liečivé koreniny. Pomáha pri pálení záhy, má protizápalové a antibakteriálne účinky, obsahuje vlákninu (vyrába sa z kôry stromu), no tiež pomáha udržať stabilnú hladinu cukru v krvi. Táto korenina, preslávená predovšetkým ako prísada do jablkového koláča, významne pomáha pri prevencii tvorby krvných zrazenín.
 
Muškátový oriešok
 
Podobne ako klinčeky, i muškátový oriešok obsahuje látku eugenol, ktorá je prospešná pre srdce. Niektorí historici spájajú popularitu muškátového orieška pri obchodovaní s koreninami s jeho halucinogénnymi účinkami. Tie sa prejavujú po skonzumovaní veľkého množstva. Eufória, ktorú spôsobuje aktívna látka miristicín, sa opisuje podobne ako drogová extáza. Muškátový oriešok má však nepríjemné vedľajšie účinky a dá sa ním i otráviť. Okrem toho bolo zistené, že zabíja niekoľko druhov baktérií v ústach, prispievajúcich k tvorbe zubného kazu. Výskumníci v posledných rokoch skúmajú jeho opodstatnenie ako antidepresívum.
 
Horčica 
 
Horčicové semienka obsahujú látky, ktoré podľa štúdií môžu zabraňovať rastu rakovinových buniek. Horčica je nápomocná pri zahlienení dýchacích ciest, a preto sa tradične používa do obkladov na hruď. Stimuluje chuť do jedla, keďže zvyšuje produkciu slín a tráviacich štiav. Štipka horčicových semienok do kúpeľa na nohy pomáha zas likvidovať plesňové ochorenia. V prípade ich konzumácie buďte obozretní. Ich väčšie množstvo pôsobí ako silné preháňadlo.
 
Ďumbier
 
Tento hrčovitý koreň hrá dôležitú úlohu v ázijskej a indickej medicíne po celé stáročia. Používal sa najmä pri tráviacich ťažkostiach. Ďumbier zmierňuje bolesť a opuchy u ľudí trpiacich na artritídu. Má taktiež blahodarný vplyv na žalúdok, podporuje tvorbu tráviacich štiav, neutralizuje kyseliny a zmierňuje sťahy čriev. Ďumbier sa používa aj ako liek proti nevoľnosti. Na rozdiel od iných medikamentov nemá žiadne nežiaduce účinky. Avšak, dôležité je dať si ďumbier preventívne, pred samotnou situáciou, počas ktorej vám býva nevoľno.