Presunúť na hlavný obsah

Recepty na vianočné dobroty

Recepty

Vianočné pečivo je symbolom najkrajších sviatkov roka. Ponúkame vám pár receptov na vynikajúce koláče, ktoré rozvoňajú kuchyňu a potešia chuťové poháriky.

Vianočné krehké rezy

Potrebujeme:

3 dcl medu
7 vajec
50 g slnečnicového semienka
50 g kokosu
1,5 dcl oleja
150 g mletých orechov (100 g do cesta, 50 g na posypanie)
350 g polohrubej múky
(mlieko na doriedenie)
Prášok do pečiva
Džem ideálne višňa alebo červené ríbezle (Schwartau)
Postup:
Oddeľte žĺtky od bielkov a pridajte ich k medu a oleju. Premiešajte.
K zmesi pridajte postupne ďalšie prísady – semienka, kokos, 100 g orechov a múku s práškom do pečiva. Podľa potreby pridajte mlieko – ak je cesto málo riedke.
Z bielkov vyšľahajte sneh, ktorý ľahko votriete do cesta (ručne).
Cesto rozdeľte na 3 diely a vlejte na plech (vystlaný papierom na pečenie). Budete mať teda 3 plechy s cestom.
Pečte pri teplote 150-180 stupňov – približne 20 minút – aby malo cesto zlatistú farbu.
Nechajte cesto vychladnúť, potom namažte spodné cesto džemom Schwartau, dajte plát cesta, na druhý plát namažte tiež džem a priložte posledný diel, ktorý posypte nastrúhanými orieškami.
Tip: Cesto si môžete spestriť pridaním sušeného ovocia (brusnice, marhule apod.).
 

Čokoládové cookies s džemom

Potrebujeme:
½ šálky masla (cca 150 g)
½ hrnčeka cukru
1 a ½ šálky hladkej (polohrubej) múky
½ lyžičky jedlej sódy
1-2 lyžice kakaa (podľa chuti)
½ lyžičky soli
2 lyžice mlieka
1 čajová lyžička vanilky
¼ šálky nasekaných lieskových orieškov
Džem marhuľa, pomaranč (Schwartau
Postup
V mixéri vyšľahajte maslo. Pridajte cukor a vanilku a pokračujte, pokiaľ nebude zo zmesi hladký krém.
Do zmesi postupne pridajte múku, sódu, soľ, kakao, mlieko a oriešky.
Z cesta vytvorte menšie guľôčky, klaďte ich na plech (na papier na pečenie). Nechajte im dostatok priestoru, zväčšia svoj objem.
V prostriedku guliek spravte jamku, do ktorej vložte trochu džemu.
Rúru vyhrejeme na cca 180 stupňov a pečieme približne 10-15 minút.
Tip: Do cesta môžete podľa chuti pridať hrozienka, čokoládu, arašidy alebo napríklad škoricu.
Tip: Cookies s džemom možno tiež dozdobiť karamelovou polevou – na plackách vytvoríte jemné mriežky.
 

Musli placky s džemom

Potrebujeme:
3 hrnčeky müsli (vločiek)
½ hrnčeka hladkej múky
100 g rozpusteného vychladeného (nie teplého) masla
1/3 hrnčeka medu
1 vajce
Džem podľa chuti (jahoda, malina, višňa…)
Postup:
Do misy nasypte múku a müsli.
Ušľahajte spolu maslo, med a vajce.
Pridajte zmes z masla do misy s múkou a müsli a dobre spracujte.
Predhrejte rúru na 170 stupňov. Pripravte si plech, naň dajte papier na pečenie.
Lyžicou tvorte na plechu hrudky – v prostriedku spravte jamku, do ktorej dajte trochu džemu.
Pečte cca 10 minút, aby mali placky zlatistú farbu.
Po vybratí z rúry nechajte vychladnúť.
Tip: Kto má rád kokos, môže do cesta pridať trochu kokosu.
 

Maslové mušličky plnené džemom

Potrebujeme:
250g tuku na pečenie
370g hladkej múky
100g práškového cukru
1/2 vanilkového pudingu
Citrónová kôra
Džem ríbezľový, jahodový, malinový, višňový (Schwartau)
Formičky v tvare mušličky alebo košíčka
Krém:
200 g masla
120 g práškového cukru
2 žĺtky
(1 lyžica kakaa – do kakaového krému)
Postup:
Zmäknuté maslo (tuk) vymiešame s práškovým cukrom.
Na dosku si dáme múku s pudingom, urobíme jamku a do nej pridáme maslovú zmes. Nakrájame citrónovú kôru a spracujeme do cesta.
Cesto necháme cez noc odležať.
Vymažeme si formičky trochou tuku, naplníme cestom, vytvarujeme prstami (aby formička nebola plná cesta). Pečieme, pokiaľ nebudú mať zlatistú farbu.
Vyklepeme košíčky (mušličky) z formičiek a spojujeme k sebe 2 pomocou džemu.
Tip 1: Mušličky (košíčky) môžete obaliť ešte v kokose.
Tip 2: Aby sa vianočné pečivo dostalo dobre z formičiek, navlhčite si utierku v studenej vode a priložte ju na formičku. Potom vyklepnite pečivo (s utierkou na formičke).
Tip 3: Kto má radšej jemnejšie vianočné pečivo, môže plniť mušličky nielen džemom, ale pridá i trochu krému – kakaového (v kombinácii s jahodovým, malinovým či pomarančovým džemom) alebo vanilkového.
Postup pri príprave krému:
Vymiešame žĺtky s cukrom, dáme do vodného kúpeľa, ale nevaríme!!
Zmes necháme vychladnúť.
Vymiešame maslo (s kakaom) a do hladkého krému vmiešame žĺtkovú zmes.