Presunúť na hlavný obsah

Náš tip: Červený vianočný šalát

Recepty

Vianoce sú tiež znamením dobrého jedla a pôžitkov. Vyskúšajte netradičný vianočný šalát. Prinášame vám recept na chrumkavý, lahodný a žiarivo červený Vianočný šalát podľa svetoznámej kuchárky Nigelly Lawson, ktorý nájdete v jej novej knihe plnej receptov Hostina-každé jedlo je sviatok.

 

Suroviny:

500 g nakrájaného studeného morčacieho mäsa
2 červené čili papričky, 1 strúčik cesnaku
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
3 čajové lyžičky ryžového octu
šťava z 1 limetky
4 polievkové lyžice rybacej omáčky
3 polievkové lyžice rastlinného oleja
1 červená cibuľa
mleté čierne korenie
700 g červenej kapusty
250 g reďkovky
5 polievkových lyžíc nasekaného koriandra
 

Postup:

1) Čili papričky nasekáme najemno, buď so semienkami, alebo bez nich – podľa toho, aký pikantný chceme mať šalát. Vložíme ich do veľkej misy, potom nastrúhame cesnak a pridáme cukor, ocot, šťavu z limetky, rybaciu omáčku a rastlinný olej. Červenú cibuľu očistíme a nakrájame na polmesiačiky, vložíme do misy a pridáme trochu čierneho korenia. Necháme asi 15 minút stáť. Cibuľa by mala byť rovnomerne zaliata v omáčke.
 
2) Pridáme nakrájané morčacie mäso a marinujeme ďalších 15 minút. Červenú kapustu nastrúhame najemno. Reďkovky nakrájame na osminky, podobne ako keď krájame pomaranč (takto reďkovka pridá šalátu tú správnu farbu, ako keby sme ju len jednoducho nakrájali na kolieska).
 
3) Do misy s marinovanou cibuľou pridáme reďkovky a kapustu (preto treba suroviny hneď od začiatku vkladať do veľkej misy) a všetko dôkladne premiešame. Primiešame asi polovicu nasekaného koriandra a zvyšným koriandrom posypeme šalát pri podávaní.

Nigella o recepte:

Pre tých, ktorí nikdy neboli vo Vietname, uvádzam zopár receptov, ktoré sú inšpirované vietnamskou kuchyňou. Tento šalát dostal prezývku „vietnamský kapustový“, podľa Nicole Routhierovej a jej verzie gaxe phay. Je výbornou alternatívou pre tých z vás, ktorí sú už unavení z cestovania. Tým, že som namiesto kuracieho mäsa použila morčacie a namiesto tradičnej bielej kapusty červenú, sa z tohto šalátu stala vyslovene sezónna záležitosť. Okrem toho som pridala červenú cibuľu a reďkovky, jednak preto, aby bol šalát chrumkavý a jednak kvôli žiarivej červenej farbe. 
 
Ďalšie super recepty nájdete v jej knihe Hostina – každé jedlo je sviatok.