Zázračné účinky zázvoru
Naše staré mamy s obľubou piekli zázvorníky. Koláče so špecifickou trochu štipľavou chuťou sa ale akosi vytratili. V niektorých domácnostiach sa ešte používal vzácny mletý zázvor alebo ak chcete – ďumbier, na dochucovanie jedál. Našťastie sme sa v ostatnom čase k tomuto malému zvláštnemu zázraku opäť vrátili.
Jeho účinky i chuť sú totiž vynikajúce. Aktuálne si môžeme pochutnávať nielen na zázvorom čaji ale i zázvorových limonádach, zázvorovom pive a jedlách, v ktorých sa nachádza ako dochucovadlo. Zázvor vyzerá prinajmenšom zvláštne a dnes ho už dostaneme kúpiť bežne v obchodoch. Možno ho však v rôznych formách kúpiť i v lekárni. Jeho chuť je ostrá, štipľavá až mierne sladká.
Na prechladnutie, žalúdok aj srdce
Zázvor má teraz svoju sezónu, vynikajúco totiž pôsobí proti vírusom, pri prechladnutiach a chrípke, na podporu vykašliavania. Stimuluje krvný obeh, zahrieva telo a osvedčil sa aj ako podpora pri potení.
Pomáha chrániť srdcovocievny systém a znižuje riziko infarktu. Výborne tlmí aj bolesti hlavy.
Má detoxikačné, protizápalové aj protiplesňové vlastnosti. Pôsobí ako antihistaminikum pre alergiách a pomáha pri ich liečbe.
Používa sa pri liečbe reumatoidnej artritídy, osteoartritídy a rôznych svalových ochoreniach.
Vynikajúco stimuluje žalúdok, žalúdočné kŕče, lieči pocity závrate, rannú nevoľnosť, morskú nevoľnosť a nevoľnosť ako vedľajší prejav chemoterapie.
Zázvorový čaj pri chrípke
Dáme zovrieť cca pol litra vody. Pridáme jednu lyžičku sušeného mletého zázvoru, škoricu a klinčeky. Tri minúty povaríme, a necháme vychladiť. Dochutíme medom a citrónom.
Prečítajte si tiež: Obľúbený zázvor nie je pre všetkých: Vyvarute sa ho skôr ako vám ublíži