Datle vymlátia kašeľ, dodajú energiu na cestách
Datle sú bohaté na draslík, vitamíny A, B, niacín, meď a železo, štartujú energetickú premenu vo všetkých telesných bunkách.
Sú ideálnym zdrojom na doplnenie energie, dôležitých minerálov a niektorých vitamínov pri dlhých behoch alebo turistických či cyklistických túrach. Sto gramov datlí obsahuje približne 300 kilokalórií. Sú jednoducho energiou zbalenou na cestu.
Vymlátia kašeľ
Datle sa tradične používajú pri silnom suchom kašli a pri zápale priedušiek. Ich upokojujúci účinok pri dráždivom kašli je pravdepodobne spôsobený vysokým obsahom sacharidov, ale aj iných, dosiaľ neidentifikovaných látok. Najúčinnejšie sú, keď sa uvaria v mlieku.
Chutné víno i likér
V kuchyni sa používajú datle čerstvé i sušené. Sušené datle sa jedia priamo alebo slúžia na prípravu sladkých múčnikov, pečiva a cukroviniek. Datľový med - hustý sirup - možno riediť vodou a fermentovať na chutné datľové víno a spolu s alkoholom na datľový likér.
Rýchly recept: Pochúťkové arabské kurča s datľami
Potrebujete:
- kurča
- pol balíčka datlí
- citrón
- 4 klinčeky
- 150 ml kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- po pol kl zázvoru
- pol kl kurkumy alebo karí
- pol kl škorice
- PL medu
- soľ
Postup:
1. Kurča naporciujeme, osolíme a vložíme do vymasteného pekáča, obložíme vykôstkovanými datľami, citrón rozrežeme pozdĺžne na štvrtiny a do každej z nich zapichneme klinčeky.
2. Kurča podlejeme horúcou vodou a pečieme pri 200 °C. Kyslú smotanu vlejeme do misky, pridáme med, cesnak, škoricu, zázvor, kurkumu alebo karí.
3. Pečené kurča odkryjeme a pred koncom pečenia potrieme porcie pripravenou zmesou. Podávame s hrozienkovou ryžou.
Tip lenivého labužníka
V mise zmiešame kapustu s jablkom a citrónovou šťavou. Pripravíme dresing z oleja, octu a medu, zmes v mise zalejeme, pridáme datle, rascu, soľ, korenie, dobre premiešame a dáme odležať do chladničky.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK