Presunúť na hlavný obsah

Pomaranč – prírodný elixír

Recepty

Pomaranč ako prirodzená potravina je lepším zdrojom vitamínu C ako ktorýkoľvek farmaceutický prípravok.

Pôsobí nielen pri infekčných ochoreniach, ale aj pri nachladnutí. Okrem "céčka" sa v pomarančoch nachádzajú aj karotenoidy (provitamíny A), vitamín B1 a vitamín B2. Kyselina listová je nevyhnutná pre zdravý vývoj nervového systému plodu, pôsobí tiež ako antioxidant, ktorého prítomnosť v krvi je dôležitá pre imunitný systém.

Oranžová kúra
Zástancovia zdravej výživy odporúčajú pomarančovú kúru - dva dni v týždni počas jedného mesiaca. Počas nej sa konzumujú len pomaranče a pije pomarančová šťava. Odporúča sa denne zjesť 10 až 12 pomarančov a vypiť 2 až 4 poháre šťavy. Ak je pomarančová šťava veľmi kyslá, je možné do nej pridať 2 lyžičky medu.

Tekutá dobrota
Ak dávate prednosť šťave, najlepšie je vypiť ju ihneď po vytlačení pomaranča. Konzervované džúsy a iné nápoje zo zriedenej pomarančovej šťavy sú tiež dobrou náhradou čerstvo vylisovanej šťavy z pomarančov. Pri spracovaní džúsov síce dochádza k desaťpercentnej strate vitamínu C, ale ostatné vitamíny zostávajú zachované.

Recept: Kuracie prsia s pomarančovou kôrou
800 g kuracích pŕs pol zväzku škoricovej bazalky cibuľa šťava z 2 pomarančov 8 PL olivového oleja 2 PL sherry octu 4 PL na rezance nakrájanej pomarančovej kôry soľ
1. Kuracie prsia nakrájame na plátky. Na rozohriatom oleji restujeme osolené mäso domäkka. Mäkké mäso vyberieme na tanier.
2. Cibuľu nakrájame na veľmi malé kocky. V oleji po smažení mäsa urestujeme cibuľu, pridáme k nej pomarančovú šťavu, sherry ocot, na rezance nakrájanú bazalku a miešame 10 minút.
3. Do šťavy vložíme zohriate plátky mäsa a podávame posypané pomarančovou kôrou.

Tip lenivého labužníka
Pomaranče olúpeme a nakrájame na menšie kúsky, stonkový zeler nakrájame na dvojcentimetrové kúsky, premiešame, pridáme zelené olivy, šalát osolíme, okoreníme, ochutíme oreganom a prelejeme olivovým olejom. Premiešame a dáme vychladiť.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK