Presunúť na hlavný obsah

Dobré rady k pečeniu: Ako na maslové cesto či perníky

Recepty

Viete, ako dosiahnuť, aby ste upiekli vláčne a mäkkučké perníky alebo ako využiť ovocie?

Dobré maslové cesto

Drahšie maslové cesto napríklad na linecké pečivo má výhody - netreba vymazávať plech, pretože cesto je samo osebe mastnejšie a ak pripravujeme pečivo vo formičkách, bez prácneho vymastenia upečené koláčiky vyskakujú z formičiek tak hravo, že si nemusíme robiť starosti, čo s polámanými kúskami.
 
Čokoládové fondue
Na Vianoce je všetkého dosť, ale netreba zabudnúť na ovocie. Vianočný večer by mohol byť príležitosťou na čokoládové fondue. Stačí mať misku čerstvého ovocia a namáčať si ho do horúceho čokoládového kúpeľa. Pri tejto maškrte zabudnete na špajzu plnú vianočného pečiva.

Torta z omrviniek
Keď sa vám pritrafí, že väčšina cukroviniek sa vám poláme, nezúfajte a skúste urobiť napríklad nepečenú vianočnú tortu. Všetky chutné omrvinky rozdrvíte, spojíte s kúskom rozotreného masla, kvapkou rumu alebo iného likéru a vyložíte nimi dno tortového korpusu. Potom už stačí pripraviť krém, ktorý budete striedať s kúskami ovocia a tortu necháte vychladiť.

Úžasné perníky
Vianočné perníky budú krásne vláčne, keď pri miesení cesta nezabudnete doň zapracovať aj niekoľko lyžíc čierneho čaju. Pri zdobení bielkovou polevou použijeme kornútik z pergamenového papiera, ktorému odstrihneme špičku tak, aby sa polevou dala kresliť tenučká čiarka.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK