Presunúť na hlavný obsah

Svetobežník banán - dokáže zregenerovať organizmus

Recepty

Banán je jedným z najrozšírenejších druhov ovocia vo svete. Plody sa zbierajú nezrelé, v obchodoch ich môžeme vidieť ešte čiastočne zelené, po niekoľkých dňoch doma dozrejú.

Nikdy ich neskladujeme v chladničke, kde nedozrejú, naopak, zhnednú a zmäknú. Pri konzumácii sa odporúča odkrojiť z každej strany plodu asi centimeter, pretože na koncoch sa hromadia škodlivé látky.

Zdroj sily a energie
Banány sú výborným zdrojom energie, obsahujú sacharózu, ovocný a hroznový cukor, čím sa podieľajú na rýchlom zvýšení hladiny krvného cukru. Konzumácia banánov ihneď po telesnej záťaži (asi do 15 minút) spoločne s mliekom alebo jogurtom má veľmi blahodarný účinok na regeneráciu organizmu.

V plodoch drieme zdravie
Medzi dôležité živiny obsiahnuté v banánoch patria: vitamín¤A, vitamíny skupiny B, ktoré zlepšujú pamäť a koncentráciu, vitamín¤C, dôležitý v boji proti voľným radikálom. Okrem toho majú významný obsah minerálnych látok – napríklad draslíka, ktorý je zodpovedný za reguláciu tekutín v tele a podporuje odvodňovanie.

Rýchly recept: Blesková banánová torta s džemom

- kakaový korpus
- jahodový džem
- 3 - 4 banány
- šľahačka
- stužovač šľahačky

Postup:
1. Upečený a vychladnutý kakaový korpus vydlabeme tak, aby po obvode zostala asi centimetrová stena. Vydlabaný korpus rozdrobíme a odložíme nabok.
2. Vnútro natrieme jahodovým džemom a poukladáme naň napoly rozrezané banány. Potom ušľaháme vychladenú šľahačku, do ktorej pridáme stužovač.
3. Šľahačkou natrieme banány a posypeme ju zvyškom rozdrobeného korpusu. Dáme do chladničky na hodinu vychladiť.

Tip lenivého labužníka
Očistíme štyri mrkvy, nastrúhame ich najemno, pridáme dva na plátky nakrájané banány, pokvapkáme citrónovou šťavou a dôkladne premiešame s 200 ml smotany, ktorú sme ochutili cukrom a soľou.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK