Presunúť na hlavný obsah

Ružičkový kel je skvelý

Recepty

Ružičkový kel obsahuje mnoho bielkovín, sacharidov a vlákniny, z vitamínov je najviac obsiahnutý vitamín C, B1, B2, E a A a veľké množstvo minerálnych látok, napríklad draslík, fosfor, síra.

Je vynikajúcou súčasťou mrazených zeleninových zmesí, pridáva sa do polievok, omáčok alebo do originálnych šalátov, skvele chutí napríklad v kombinácii s vlašskými orechmi.

Postrach baktérií
Látky obsiahnuté v ružičkovom keli chránia organizmus pred rakovinou hrubého čreva a tiež zabraňujú premnoženiu škodlivých baktérií v žalúdku. Navyše ružičkový kel pomáha pri detoxikácii organizmu a vďaka nemu sa z tela odplavujú nežiaduce látky. Tým, že má odvodňovacie účinky, pomáha aj pri chudnutí a navyše zvyšuje odolnosť voči stresu.

Nevarte ho dlho!
Aby sa pri príprave ružičkového kelu zachovali jeho dobré vlastnosti, nemal by sa variť príliš dlho. Odporúča sa dokonca konzumovať ho surový. Nie každému však chutí. Variť ho stačí 7 minút, malé čerstvé ružičky dokonca stačí len spariť horúcou vodou.

Rýchly recept: Mrkva s kelom a kefírovou zemiakovou kašou

Potrebujeme:
malá mrkva
5 hlavičiek ružičkového kelu
hladká múka na zaprášenie
žĺtok
kl masla
vegeta

Na kašu:
zemiaky
kúsok masla
kefír

Postup:
1. Mrkvu umyjeme, oškrabeme a nakrájame na menšie kúsky. Ružičkový kel umyjeme, odstránime vrchne lístky a odrežeme hlúb.
2. Mrkvu a kel dáme do menšieho kastrólika, zalejeme trochou vody, pridáme vegetu a dusíme do polomäkka.
3. Pridáme lyžičku masla, poprášime múkou a ďalej dusíme. Na záver pridáme žĺtok, ktorý necháme prejsť varom.
4. Podávame so zemiakovou kašou, ktorú pripravíme klasickým spôsobom, len namiesto mlieka použijeme kefír.

Tip lenivého labužníka
Kel povaríme v osolenej vode, 10 ružičiek vyberieme, ostatné aj s vodou rozmixujeme, do krému dáme pol litra horúcej vody a bujón, uvedieme do varu, v troške vody rozšľaháme žĺtok a smotanu a vlejeme do polievky. Pridáme soľ, korenie a celé ružičky.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK