Presunúť na hlavný obsah

Cviklou proti mykóze

Zdravie a relax

Červená repa je vysoko zásaditá, preto je schopná potláčať nielen vírusy a baktérie, ale účinne pomáha aj v boji s mykózami, je zásobárňou látok brániacich vzniku rakoviny.

Cvikla obsahuje veľa vitamínov a minerálov, veľa železa, draslíka, vitamínuC, E a mnoho ďalších významných látok. Podporuje imunitný systém, regeneruje organizmus a podporuje rast tkanív.

Zafarbí aj zachutí
Cvikla má široké využitie v kuchyni, môžeme ju použiť do šalátov, varených polievok, boršču, na prípravu nátierok, slaných buchiet a koláčov, alebo ju môžeme sterilizovať. Konzumuje sa buď surová, alebo spracovaná - varená, pečená, alebo akokoľvek inak upravená. Koreň cvikly je sladkastý vďaka obsahu prírodných cukrov.

Netreba sa báť
Pri zvýšenej konzumácii červenej repy dochádza k zafarbeniu stolice a moču do červena. Niekto by sa mohol zľaknúť, ale je to len vylučovanie farbiva a nemusíme tým byť znepokojení. Tenko stav trvá iba počas konzumácie a nie je známkou choroby, skôr dobrej funkčnosti obličiek a trávenia.

Rýchly recept: Polievka z cvikly a fenikla

Potrebujeme:
3 PL olivového oleja
pohár nakrájanej cibule
pohár nakrájaného fenikla
1,5 kl feniklových semien
2 veľké cvikly
2 poháre vývaru
pohár kefíru
soľ
čierne korenie
Na ozdobu: kefír vňať z fenikla

Postup:
1. V hrnci zohrejeme olej, pridáme cibuľu, fenikel a feniklové semiačka. Dusíme, až kým zelenina nezmäkne.
2. Potom pridáme cviklu nakrájanú na malé kocky a zalejeme vývarom. Privedieme k varu, prikryjeme a stiahneme plameň. Dusíme domäkka.
3. Uvarenú polievku rozmixujeme v mixéri na pyré, vrátime do hrnca a primiešame kefír. Osolíme a okoreníme. Naberieme do tanierov a ozdobíme kefírom a feniklovou vňaťou.

Tip lenivého labužníka
Surovú repu a surový zeler olúpeme, nastrúhame, premiešame s vytlačenou citrónovou šťavou, olejom, osolíme a okoreníme podľa chuti. Šalát dáme do chladničky odležať a podávame s celozrnným pečivom

Text a foto: magazín Varecha