Presunúť na hlavný obsah

Škola varenia: Pripravte si skvelý mäsový vývar Consommé

Recepty

Francúzsky mäsový vývar Consommé je delikatesa - takto si ju pripravíte.

Consommé (Francúzsko)

Potrebujete:
- 1 kg hovädzích kostí
- 1 kg hovädzích rebier
- 300 g hovädzieho mäsa na mletie
- 1/2 sliepky
- 4 kg koreňovej zeleniny
- 500 g cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 paradajky
- 1 pór
- 10 vajec
- soľ
- mleté čierne korenie
- klinček
- bobkový list
- nové korenie
- 10 l vody

Postup:
1. Do veľkého hrnca dáme studenú vodu, do ktorej vložíme kosti, rebrá a sliepku, pridáme koreniny a necháme zovrieť. Pridáme soľ a varíme asi hodinu. Potom pridáme 2/3 koreňovej a zvyšnej zeleniny.
2. Varíme ďalšie 2-3 hodiny pomalým varom. Keď je vývar hotový, precedíme ho a vychladíme. Na mäsovom mlynčeku zomelieme zvyšnú zeleninu a hovädzie mäso. Do zmesi zamiešame vaječné bielka. Takto pripravenú zmes vlejeme do vychladeného vývaru a pomaly privedieme do varu. Občas premiešame. Ak je potrebné, dosolíme.
3. Consommé môžeme ešte povariť minimálne hodinu, ale aj viac. Nakoniec vývar precedíme a podávame. Takto pripravíme dokonale číry vývar prvotriednej kvality a výraznej chuti.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text pripravil: Bohuš Lenický pre Varechu, prílohu denníka Pravda
Recepty pripravil: Marek Brezina, šéfkuchár hotela DoubleTree by Hilton v Košiciach
Foto: Robert Huttner pre Pravdu