Baktérie číhajú všade, aj v domácnosti. Máme sa ich báť?
Najväčším semenišťom baktérií určite nie je toaleta či odpadkový kôš. Sú to zubná kefka, špongia na riady či klávesnica. Vedeli ste o tom?
Baktérie sa v byte nachádzajú na takých miestach, o ktorých by ste to vôbec nepovedali: zubná kefka, zvlhčovač vzduchu, doska na krájanie, kľučka aj práčka, soľnička či špongia na riady. Kým záchodovú misu drhnete rôznymi dezinfekčnými prostriedkami či superúčinnými produktmi svetoznámych firiem, lopáriky alebo špongie na riady nedezinfikujete vôbec.
Špongia na riady
Je najväčším hniezdom baktérií v byte. Odhaduje sa, že ich je tam 20 miliónov. Niektoré gazdinky sa snažia špongie vyčistiť tým, že ich nechávajú odmočiť v citrónovej šťave alebo vo vode. Baktérie však takýmto spôsobom nazahubíte. Odborníci tvrdia, že najlepším spôsobom je dať špongiu na minútu do mikrovlnnej rúry na maximálny výkon, prípadne ju strčte do umývačky. Tým zničíte 99,9 percent baktérií.
Zubná kefka
"Všetko to, čo sa nachádza na toalete, nájdete aj na svojej zubnej kefke," tvrdí doktor Philip Tierno, riaditeľ Centra klinickej mikrobiológie a imunológie na Newyorskej univerzite. Baktérie medzi štetinami zubnej kefky dokážu prežiť 24 až 48 hodín. Zubnú kefku by ste mali meniť minimálne raz za mesiac a po každej viróze či chrípke ju treba vyhodiť.
Kuchynský drez
Je tiež nebezpečným miestom, pretože sa priamo v ňom nachádzajú fekálne baktérie, ktoré sa tam dostali z mäsa. Nikdy nedávajte do drezu zeleninu, lebo na seba naberie baktérie. Umývadlo natrite octom a nechajte 10 minút pôsobiť. Potom opláchnite.
Práčka
Je semenišťom baktérií, ale len v niektorých prípadoch. Stáva sa to, ak periete pri nízkych teplotách, ktoré dokonca podporujú rozmnožovanie mikróbov. Vedci tvrdia, že vírusy, ako napríklad hepatitída A sa pri nižších teplotách prania ľahko môžu preniesť zo spodnej bielizne na ostatné kusy oblečenia. Spodné oblečenie perte zvlášť a používajte bielidlo, ak je to možné. Všetky uteráky perte pri čo najvyšších teplotách.
Zvlhčovač vzduchu
Pomerne zradné sú aj zvlhčovače vzduchu. Ak ich neočistíte správne, môžu byť podľa expertov zdrojom nákazy legionelou či ďalšími patogénmi, ktoré môžu spôsobiť respiračné ochorenia. Legionela je baktéria, ktorá sa prirodzene vyskytuje vo vode a jej výskyt podstatne ovplyvňuje teplota vody. Rozmnožovanie baktérie môže spôsobiť teplota od 40 až 50 stupňov Celzia. Ak spávate v miestnosti, kde sa nachádza zvlhčovač, uistite sa, že sa správne čistí, aspoň niekoľkokrát za týždeň a to roztokom bielidla a vody v pomere 1:19.
Počítačová klávesnica
Myslíte si, že keď ste jediný, kto počítač používa, nemôže byť špinavý? Omyl! Štúdie vedcov z Univerzity v Severnej Karolíne odhalili, že na klávesniciach sa to baktériami len-tak hemží. Pre porovnanie: na 5 centimetroch štvorcových na verejných toaletách je priemerne 41 mikróbov. Na tej istej rozlohe na klávesnici bežného užívateľa je ich asi 21-tisíc! Verejné toalety totiž občas niekto poupratuje. Ale buďte úprimní, čistili ste si niekedy klávesnicu? Podľa odborníkov by ste si mali denne otrieť klávesnicu antibakterialným obrúskom.
Pero
Zvyknete si na porade alebo pri rozmýšľaní strkať koniec pera do úst? Tak buďte opatrní, pretože na pere baktérie vydržia aj 24 hodín. Vždy používajte svoje vlastné perá a nekradnite ich po kanceláriách. Ak sa vám omylom na stole objaví cudzie pero, umývajte si poriadne ruky. Zlozvyk, že si jedlo naukladáte v kancelárii na stole pred seba a zobete z neho a popritom dvíhate telefóny a ťukáte do (neumytej) klávesnice, sa vám môže poriadne vypomstiť.
Kľučka na dverách
Väčšina ľudí si na zvýšenú hygienu prestane dávať pozor akonáhle príde domov. Viete, čo robili ľudia za posledných 48 hodín, ktorí sa dotkli kľučky na vašich dverách? Mohol to byť ktokoľvek - poštár, sused, priatelia... Pohybovali sa v mestskej doprave, v obchodoch... Baktérie na kľučkách dokážu prežiť aj niekoľko dní. Kľučky čistite antibakteriálnymi roztokmi čo najčastejšie. Ak máte kľučky vyrobené z medi, máte šťastie. Britskí vedci zistili, že na medených kľučkách sa vyskytuje o 95 percent menej mikróbov než na ostatných.
Soľnička
Viete si spomenúť, kedy ste naposledy čistili soľničku? Pravdepodobne to napadne len málokomu. Rovnako aj to, že tieto drobné predmety, ktoré používame pri príprave jedál, môžu byť zdrojom baktérií. Okrem čistenia nádob, v ktorých máte soľ, korenie alebo iné koreniny, sa môžete kontaminácii vyhnúť tak, ak si po každej manipulácii so surovými potravinami umyjete poriadne ruky.
Text: Zlatica Beňová pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK