Presunúť na hlavný obsah

Ako pripravovať jedlá bez kalórií navyše

Zdravie a relax

Dá sa to, len treba chcieť.

1. Raňajky a desiata

Čo áno: ovocie, zelenina, celozrnné pečivo, netučné mliečne výrobky, domáce nátierky, šunka

Čo nie: tučné údeniny, hotové obložené bagety z obchodu, majonézové šaláty, biele pečivo

Raňajky a desiata nielen pre deti by mali obsahovať celozrnné pečivo,  zeleninu a ovocie. Súčasťou by  však mali byť aj bielkoviny - chudá šunka, varené vajíčko, netučný syr alebo jogurt.  Ako sladkosť položte na stôl alebo pribaľte do desiatového boxu kúsok domáceho koláča, pokiaľ je možné, vyhnite sa kupovaným sladkostiam. Ak ich kupujete, zamerajte sa na tie špeciálne určené pre deti.

Tip na raňajky alebo desiatu: menšia celozrnná bageta, nátierka z odtučneného tvarohu s nastrúhanými reďkvičkami, rajčina, jablko alebo hruška, 1 menší kus domáceho koláča s ovocím
 
2. Polievky
Aké áno:
čisté mäsové alebo zeleninové vývary bez rezancov a krutónov, zeleninové polievky

Aké nie: polievky zahustené zápražkou, varené so smotanou, vreckové polievky

Polievku sa naučte vnímať ako hlavné jedlo, nie je to žiaden predkrm. Uprednostňujte mäsové  vývary a nezahustené zeleninové polievky. Z mäsových polievok (najlepšie kuracích) nezabudnite po vychladnutí pozberať zbytočný  tuk. Ak nemáte radi čisté polievky a potrebujete ich zahustiť, naučte sa namiesto klasickej múkovej zápražky používať rozmixovaný zemiak. Ak používate bujón z kocky, kupujte tie bez prídavku glutamanu. Bujón však nahradia aj čerstvé alebo mrazené bylinky.

Tip na polievku: Na lyžičke olivového oleja osmažte menšiu cibuľku a nastrúhanú mrkvu. Zalejte vodou, osoľte a okoreňte, prípadne pridajte zeleninový bujón, dochuťte bylinkami. Pri podávaní môžete polievku ozdobiť lyžičkou bieleho jogurtu. 

3. Mäso
Aké áno:
kuracie a morčacie bez kože, chudé bravčové, hovädzie a teľacie, divina, ryby

Aké nie: všetky tučné mäsá, vnútornosti

Mäso môžete jesť, aj keď chcete dodržiavať odľahčený jedálny lístok. Veľa však záleží na tom, aké mäso si vyberiete a  akým spôsobom ho pripravíte. Stavte najmä na kvalitné kuracie a morčacie mäso (najlepšie prsia), ryby, teľacie, netučné hovädzie a bravčové, divinu. Najlepšie je pripravovať ich dusením, grilovaním alebo pečením na minimálnom množstve tuku alebo jesť uvarené v polievke. Vyhýbajte sa vnútornostiam, tučnej hydine a všetkému tučnému mäsu, ako je napríklad bravčový bôčik. Zároveň vylúčte vyprážanie. 

Tip na kuracie prsia: 2 kuracie prsia jemne naklepeme, osolíme, trošku okoreníme. Na lyžičke olivového oleja opečieme nakrájaný strúčik cesnaku  a kuracie prsia. Pridajte nakrájané olivy, 100 g, a nakrájané paradajky, 200 g, a poduste asi pätnásť minút.  Ako prílohu podávajte varené zemiaky alebo ryžu.

4. Omáčky k mäsu
Aké áno:
jogurtové, zeleninové

Aké nie: smotanové, syrové a výpeky z mäsa

Mnohí ľudia si nevedia predstaviť jesť mäso bez omáčky. Málokto si však uvedomuje, ako veľmi zvyšuje kalorickú hodnotu celého jedla. Teplých omáčok sa vzdať nemusíte - dajú sa pripraviť z dusenej zeleniny, ako sú paradajky, mrkva, ale aj šošovica, rozriedené troškou vývaru. Výborné sú aj omáčky z bieleho jogurtu dochutené bylinkami alebo zeleninou, koreninami, kyslými uhorkami, cesnakom.

Tip na omáčku: biely jogurt premiešajte so strúčikom rozdrveného cesnaku, soľou, čiernym korením a nastrúhanou šalátovou uhorkou.

5. Prílohy
Aké áno:
dusená, varená alebo surová zelenina, menej ryža a varené zemiaky, nevaječné cestoviny

Aké nie: knedle, hranolčeky, mastné pečené zemiaky, cestoviny

Ak si potrebujete dať k mäsu alebo zelenine prílohu, ako je ryža alebo zemiaky, tak na obed. Večer sa im vyhýbajte, ušetríte kalórie a telo večer spaľuje sacharidy pomalšie. Ideálne však je nahrádzať ich varenou či dusenou zeleninou ako mrkva, hrášok alebo zelené fazuľky. Takisto sa treba uvedomiť, že ak sa už neviete zemiakov vzdať, snažte sa ich aspoň jesť varené, nie v podobe hranolčekov. Kalorické sú aj tie pečené v rúre, nielen tie vytiahnuté z nádoby plnej oleja vo fritéze. A pamätajte aj na to, čím viac prevaríte cestoviny a ryžu, tým majú vyšší glykemický index a zasýtia na kratší čas.

Tip na prílohu:  mrkvu, karfiol, brokolicu a  hrášok poduste na lyžičke olivového oleja a zalejte vývarom zo zeleniny. Duste asi desať minút a rozmixujte. Podávajte namiesto zemiakovej kaše. 

6. Zelenina
Aká áno:
surová, varená, dusená, grilovaná alebo pečená na malom množstve tuku, zeleninový šalát bez tučného dresingu a s minimom oleja

Aká nie: vyprážaná v trojobale

Zelenina dodáva telu potrebné vitamíny a minerály, dietológovia odporúčajú zjesť denne minimálne päť porcií zeleniny. Ak vám surová nechutí alebo máte problém stráviť ju, stavte na varenú. Varte ju však nie do mäkka, ale tak, aby zostala chrumkavá. Zachová si viac vitamínov aj peknú farbu. Zeleninou nahraďte aj čipsy a podobné pochutiny. Balíček čipsov vymeňte za nakrájanú mrkvu alebo zeler. Zeleninový šalát je takisto vhodná voľba, nezabudnite doň pridať pár kvapiek olivového oleja, vitamíny zo zeleniny sa musia totiž naviazať na tuk, aby ich telo mohlo využiť.

Tip na zeleninové jedlo: baklažán, cuketu, papriku, cibuľu, paradajku nakrájajte a rozložte na plech, polejte olivovým olejom, posoľte, posypte koreninami a bylinkami podľa chuti. Upečené zmiešajte s nadrveným syrom typu feta.

7. Dezerty a pochúťky
Aké áno:
ovocie, nízkotučné mliečne výrobky, domáce zdravo pečené koláče a zákusky, kúsok kvalitnej čokolády

Aké nie: kupované sladkosti, koláče, čokolády a zákusky, tučné smotanové krémy, kysnuté cesto

Aj pri odľahčenom varení si môžete dopriať dezert. Mal by však obsahovať minimum tuku a cukru  a nemali by ste ho jesť neskôr poobede a večer. Vhodné je nahradiť pri pečení klasickú múku špaldovou alebo používať ovsené vločky. Tučné krémy vymeňte za odľahčené verzie, vzdajte sa aj kupovaných veľmi kalorických sladkostí. Naučte sa pochutiť si na odtučnenom tvarohu s ovocím alebo na samotnom ovocí. Nemusíte ho jesť len surové, dajú sa z neho vyrábať rôzne netučné dezerty. Neviete sa vzdať zmrzliny? Vyskúšajte mrazený jogurt.
Ak máte chuť na slané, tiež nemusíte sedieť s prázdnou miskou. Celozrnné pečivo nakrájajte, ozdobte ochuteným netučným tvarohom, šunkou, zeleninou alebo ovocím. Prípadne si pripravte zeleninové špízy a netučný díp z jogurtu a korenín. Aby veľmi netiekol, zahustite ho odtučneným tvarohom.

Tip na dezert: 500 g malín, 500 g jahôd a 500 g lesného ovocia ako černice alebo ostružiny poduste s pol lyžičkou škoricového cukru, zalejte 2 dl kvalitného bieleho vína a môžete pridať sladké korenia. Ovocie sa nesmie úplne rozpadnúť, preto duste len chvíľku. Pri podávaní ozdobte lístkami mäty a lyžičkou netučného tvarohu.

Text: -zh- pre magazín Pravdy
Foto: SHUTTERSTOCK