Presunúť na hlavný obsah

Mirabelka – žltá slivka

Recepty

Mirabelka je odroda slivky s drobnejšími, guľovitými, žltými až zlatožltými plodmi so žltou dužinou, ktorá sa dobre oddeľuje od kôstky.

Na slnečnej strane sú mirabelky sčasti pokryté karmínovým bodkovaním. Sú výrazne aromatické, zrejú v priebehu augusta. Pripravujú sa z nich zaváraniny, želé, knedle, múčniky, sú vhodné na kompóty. Raritou je pálenka z mirabeliek.

Plná minerálov
Mirabelky majú podobné zloženie ako slivky, ale môžu mať oveľa viac cukru, ale aj vitamínu C a väčší obsah vody - až 82 percent. Minerálnych látok majú viac ako jablká a hrušky, a to predovšetkým draslíka, fosforu, vápnika, horčíka, železa, medi, jódu a zinku.

Spoľahlivé preháňadlo
Mirabelky sú prírodným preháňadlom, vhodným aj pre deti. Zlepšujú peristaltiku čriev, ktoré zároveň čistia a zbavujú nadmerného množstva tuku a zabraňujú uloženiu tukov pod kožou. Preto pomáhajú pri chudnutí. Odporúčajú sa aj pri obličkových chorobách, ateroskleróze, dne, reumatizme či vysokom krvnom tlaku.

Mirabelky na makovom ceste
Potrebujeme:
800 g mirabeliek
3 vajcia
150 g práškového cukru
125 g masla
pol citróna
vanilkový cukor
250 ml mlieka
250 g hladkej múky
100 g mletého maku prášok do pečiva
200 g nesolených pistáciových orieškov

Postup:
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Mirabelky vykôstkujeme a rozkrájame na menšie kúsky. Plech vyložíme papierom na pečenie.
2. Z bielkov ušľaháme sneh, zo žĺtkov a cukru vymiešame penu. Pridáme zmäknuté maslo, nastrúhanú kôru z polovice citróna, vanilkový cukor, mlieko, prisypeme múku, mak, vmiešame sneh a prášok do pečiva.
3. Cesto vylejeme na plech, posypeme nakrájanými mirabelkami, orieškami a upečieme.

Tip lenivého labužníka
Do mixéra dáme štyri lyžice tequily, lyžicu citrónovej šťavy, osem mirabeliek, cukor, hrnček vody a všetko rozmixujeme na pyré, ktoré poriadne ochladíme a nalejeme do pohára. Pijeme so soľou.

Ďalšie recepty nájdete na stránke Varecha.sk

Text: magazín Varecha
Foto: SHUTTERSTOCK