Presunúť na hlavný obsah

Čerešne nie sú nulové

Recepty

V minulosti sa čerešne považovali za sladké, chutné, ale nutrične a terapeuticky málo hodnotné.

Dnes sa už vie, že sa v nich nachádzajú všetky dôležité živiny (okrem vitamínu B12), sacharidy, menšie množstvo tukov a proteínov, trochu vitamínov A, B, C a E a tiež minerály a stopové prvky.

Očistné čarodejnice
Čerešne sú malé jemné plody, ktoré sa dajú využiť pri obezite – majú močopudný a čistiaci účinok. Očistnou čerešňovou diétou sa organizmus výborne prečistí v priebehu dvoch či troch dní. Čerešne totiž podporujú vylučovanie odpadových a toxických látok.

Pre "sladkých" labužníkov
Čerešne nie sú vhodné ovocie na zmrazovanie. Zato sú z nich výborné kompóty, marmelády i džemy. Čerešne tiež nakladáme do rumu, pripravujeme z nich pálenku alebo ich kandizujeme. Čerstvé čerešne sú výbornou náplňou do rozličných múčnikov.

Čas zberu plodov
Čerešne odporúčame zbierať ráno alebo v podvečer, keď nie je príliš jasno, pretože proti ostrému slnku ich zle vidieť. Snažíme sa ich trhať vždy aj so stopkou, aby nám "nevytiekli".

Recept: Čerešne v čokoládovom čili
Potrebujeme:
20 kokteilových čerešní
100 g horkej čokolády
5 listov mäty piepornej
kl čili

Postup:
1. Mätu umyjeme a nasekáme nadrobno. Vo vodnom kúpeli rozohrejeme čokoládu a pridáme nasekanú mätu a čili. V čokoláde namáčame kokteilové čerešne.
2. Namočené čerešne necháme stuhnúť na papieri na pečenie, alebo ich môžeme uložiť cez noc do chladničky.

Tip lenivého labužníka
Čerešne zbavíme stopiek, na dno pohárov nasypeme želírovací cukor, pridáme škoricu s citrónovou kôrou, do pohárov dáme čerešne a zalejeme ich čerešňovicou, poháre uzavrieme a uložíme do chladu a temna.

Text a foto: magazín Varecha