Presunúť na hlavný obsah

Prvá jarná zeleninka - čo naservírovať na stôl?

Zdravie a relax

A máme tu jar – v gastronomickom slovníku synonymum očisty organizmu od všetkého zlého, čím sme počas dlhých zimných dní zaťažili naše telá.

A práve pri jarnej stravovacej hygiene majú svoje miesto jedlá z prvej jarnej zeleniny.

Jarná cibuľka
Najviac chutí nakrájaná na kolieska na chlebe s maslom. Pridávame ju do rozmanitých pokrmov teplej kuchyne, dá sa dokonca aj marinovať. Použijeme ju aj všade tam, kde bežne pridávame pór.

Hlávkový šalát
Bežne sa používa ako jarný šalát s klasickou zálievkou z octu, cukru a vody. Môžeme ho tiež zaliať kyslou smotanou, posypať bylinkami a máme chutnú večeru, ku ktorej zajedáme trebárs celozrnný rožok.

Reďkovka
Jedáva sa najmä surová v šalátoch, predjedlách a nátierkach. Ale chutí aj uvarená v polievkach, ako príloha k mäsu alebo v podobe reďkovkovej praženice.
Pre čerstvú reďkovku je typická krehkosť a šťavnatosť.

Špenát
Najchutnejší je na jar, keď sú jeho listy jemné a krehké. Pripravíme z neho krémovú polievku, omáčku k cestovinám, použijeme ho ako prílohu, naplníme ním roládu alebo ním posypeme slaný koláč.

Špargľa
Obľúbená je špargľová krémová polievka alebo špargľa zapečená so syrom, výborná je aj do šalátov, cestovín alebo ako príloha k mäsu. V surovom stave je najzdravšia, ale väčšinou sa tepelne upravuje.

Hrášok
Mladý čerstvý hrášok je skutočne vitamínovou bombou. Využitie je hojné, pripravujú sa z neho polievky, kaše, prílohy k mäsu aj šaláty. Môžeme ho pridať do rizota. Obľúbeným receptom je dusená mrkva s hráškom.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK