Presunúť na hlavný obsah

Voňavý fenikel - je liečiteľ i pochúťka

Recepty

Prvé záznamy o používaní fenikla na liečenie aj v kulinárstve pochádzajú už zo staroveku, zo starej Číny, Indie a oblasti Stredomoria.

Rastlina fenikla dorastá až do výšky 2 metrov. Zužitkovať ju môžeme celú, zrelé plody, listy, nadzemné stonky i koreň. Najbežnejšie je používanie semien fenikla.

Prísada likérov 
Listy fenikla majú silnú anízovú vôňu a možno ich pridávať do nakladanej zeleniny, omáčok a nátierok. V južnej Európe sa pridávajú ako korenie k pečeným a grilovaným rybám a iným mäsovým pokrmom. Semená fenikla sú súčasťou výroby mnohých likérov.

Semená pomáhajú
Látky obsiahnuté v semenách fenikla uvoľňujú hladké svalstvo tráviaceho traktu, pomáhajú uvoľňovať kŕče v oblasti žalúdka a čriev. Navyše fenikel čistí sliznicu dýchacích ciest a zlepšuje odkašliavanie, pomáha pri prechladnutí, chrípke či angíne.

Šalát z tuniaka, fenikla a avokáda

Suroviny:
- 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave (po 160 g)
- hľuza fenikla
- 100 g poľníčka
- avokádo
- 2 mrkvy
- 40 g olivového oleja
- PL citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie

Postup:
1. Mrkvu oškrabeme a nakrájame najemno. Hornú a spodnú časť hľuzy fenikla odkrojíme, potom ostrým nožom fenikel nakrájame na tenké plátky.
2. Nakrájanú zeleninu vložíme do misy, pridáme olej, citrónovú šťavu, soľ a čierne korenie.
3. Tuniaka zlejeme a nakrájame na kúsky. Zmiešame ho so zeleninou, pridáme poľníček a podávame.

Tip lenivého labužníka
Fenikel nakrájame na rezance, povaríme v slanej vode, vyberieme, urestujeme na rozpálenom oleji a podávame s paradajkovou omáčkou a posypaný nastrúhaným syrom.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK