Bazalka je posvätná korenina
Meno bazalka je gréckeho pôvodu - basileus, čo znamená kráľ. Vraj ju tak nazvala jedna byzantská kňažná, ktorá jej skladala hlboký obdiv.
Pre mnohé národy bola bazalka posvätnou bylinou, symbolom lásky, ochrany a sprievodcom duše zosnulého do raja. Pre nás sa stala korením s vôňou Stredomoria, bylinkou, ktorá je ostrá jemným spôsobom.
Keď sa povie pesto
Bazalka dodáva nezameniteľnú chuť obľúbeným jedlám, ako sú cestoviny, pizza, grilované mäso a zelenina, strukoviny a čerstvé šaláty. Pridáva sa do polievok, majonéz, omáčok a najmä do pesta, bazalkovej omáčky s parmezánom a píniovými orieškami.
Bylina šestonedieľok
Vo východných krajinách sa používajú malé semienka bazalky na prípravu osviežujúceho nápoja podporujúceho trávenie. V stredoveku sa bazalka spaľovala na popol, ktorý vraj hojil rany a odstraňoval bradavice. Navyše vraj tíšila aj pôrodné bolesti, preto sa jej hovorilo bylina šestonedieľok.
Rýchly recept: Pochúťkové pstruhy s bazalkou a pršutom
Suroviny:
- 4 menšie pstruhy
- 8 plátkov pršutu
- 2 PL sušenej bazalky
- 2 PL hladkej pšeničnej múky
- soľ
- čierne korenie
- 2 PL oleja
- PL masla
- polovica citróna
Postup:
1. Pstruhy umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme čiernym koreníme, posypeme zvonku aj zvnútra bazalkou a do brušnej dutiny vsunieme zrolované plátky pršutu.
2. Potom pstruhy obalíme v hladkej múke a opečieme z oboch strán na panvici na zmesi masla a oleja.
3. Podávame s dielikom citróna s rôzne upravenými zemiakmi alebo pečivom a zeleninovým šalátom.
Tip lenivého labužníka: Z paradajok odkrojíme vršky, vydlabeme vnútro, topený syr zmiešame s vydlabaným zvyškom paradajok, cesnakom, bazalkou, soľou, korením a zriedime jogurtom. Zmesou naplníme paradajky a podávame.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK