Presunúť na hlavný obsah

Baklažán je so štíhlou líniou kamarát! S rakovinou zabojuje

Zdravie a relax

V stredu sme vám na oŽene.sk ponúkli recept na chutný zapečený baklažán. Viete, prečo je ideálnou potravinou?

Ako tvrdia odborníci, baklažán je jednou z najvhodnejších zelenín pri chudnutí či diéte a v čase, keď chceme našej postave urobiť dobrú službu.

Ide o potravinu, ktorá má nízky obsah kalórií, ale je vysokovýživná a dokáže zasýtiť. Baklažán neobsahuje veľa sacharidov, 100 gramov baklažánu má asi len osem gramov karbohydrátov, pričom dva z nich sú zároveň zdrojom vlákniny.

Táto zelenina má nízky glykemický index - to znamená, že nemá vplyv na prehnané zvyšovanie hladiny cukru v krvi. Baklažán je tiež bohatý na obsah vitamínov B1 a B6. Obsahuje aj draslík, meď, horčík a mangán s fosforom.

Počas prípravy by ste zeleninu nemali zbavovať šupky - iba ju dôkladne umyť vodou, prípadne vydrhnúť jemnejšie aj kefkou pod tečúcou vodou. Práve vo vrchnej vrstve tejto zeleniny sa nachádza látka menom nasunín a antocyanín, ktoré pôsobia protizápalovo, majú antioxidačné účinky a sú zbraňou aj v boji s voľnými radikálmi. Hovorí sa o tom, že baklažán dokáže podporiť prevenciu v boji proti rakovinovým ochoreniam.

Odborníci odporúčajú baklažán aj ľuďom s diagnózou cukrovky - pre už spomenutý nízky obsah sacharidov. Faktom však je, že pokiaľ chcete baklažán ako zdraviuprosepšnú potravinu, mali by ste sa vyhýbať jeho úprave so zapečeným syrom s vysokým obsahom tuku či napríklad mastným mletým mäsom alebo nebodaj slaninou. Mnohé gazdinky majú pri úprave baklažánu používať viac oleja, keďže tepelnou úpravou stráca vodu a na dne hrnca budí dojem vysušujúcej sa ingrediencie. Odporúčame radšej priliať vodu, vývar alebo napríklad poldeci vína.

Text: gj, pre oŽene.sk
Foto: SHUTTERSTOCK