Presunúť na hlavný obsah

Uchopiť pohár vína celou dlaňou, to je faux pas ako hrom

Recepty

Fľaša vína za stolom reprezentuje človeka rovnako ako oblečenie či jeho auto. Ľudí výrečne charakterizuje aj spôsob, ako víno pijú.

"Aby sme vedeli víno piť, mali by sme ho poznať," hovorí Ladislav Muzikář, ktorý roky vyberá špičkové vína a tiež všetky vinárske doplnky, poháre nevynímajúc.

Poznáme víno a s ním súvisiacu etiketu?
Etiketa pitia vína na Slovensku má určite značné rezervy, čo všeobecne súvisí iba s pomaly sa rozvíjajúcou kultúrou pitia vína širokých vrstiev obyvateľstva. Ešte stále veľa ľudí nekladie dôraz na to, čo a z čoho pije. Pri víne sa riadi heslom červené alebo biele... pije sa všade.

Tak ako si volí človek oblečenie do spoločnosti, mal by ho vedieť aj podávať. Začnime tým, aké víno do akých pohárov.
Za absolútne barbarstvo považujem pitie vína z umelohmotných pohárov či tzv. horčičiakov. S privretím očí varené víno na vianočných trhoch plastový pohár znesie. Akostné vína, bez ohľadu na odrodu, farbu, krajinu pôvodu, si zaslúžia kvalitné sklo na stopke. Rozlišujeme gastronomické sklo a sklo používané pri výnimočných vínach. Osobne preferujem tenkostenné, pružné, ručne fúkané a nádherne tvarované poháre z rakúskej manufaktúry ZALTO, ktoré viacerí považujú za absolútnu špičku.

Prečo je pohár taký dôležitý?
Sklo umocňuje farbu, vôňu, buket vína. Nevhodne zvolený pohár neumožní vínu vyniknúť. U nás sa pijú sekty z tzv. flautových pohárov, Taliani naproti tomu lejú svoje Prosecco do širších pohárov určených na biele vína, aby vôňa Prosecca vynikla. Nie som detailista a v princípe mi je jedno, či pijem kvalitné červené víno z pohára na burgundské, alebo na bordeaux vína. Ale Prosecco ako Taliani pijem z pohára na biele víno. Champagne odporúčam piť z klasického flautového pohára, umocňujúceho slávnostnosť okamihu. Určite nie je správne liať červené, plné, robustné vína do pohárov na biele víno, ktorých úzke hrdlo nedá šancu vínu otvoriť sa a obvykle ho konzument vypije skôr, než sa tak stane. Konzument tým prichádza o veľa radosti z kvalitného vína.

Koľko súprav pohárov by sme mali mať? Na biele, červené, šumivé?
U každého milovníka vína by nemali chýbať flautové poháre na Champagne, poháre na biele vína, a teda aj šumivé, Bordeaux poháre, ale aj Bourgogne (širšie hrdlo). Ružové vína podávame zásadne v pohároch na biele vína. Dôležité je, aby sme mali z každého pohára dostatočnú zásobu, kvôli estetike servírovania vína. Ideálne je, ak k pohárom na víno štýlovo ladia aj poháre na vodu či digestív.
Opomenúť netreba ani nádobu na vodu a najmä kvalitný dekantér, ktorý umožní, aby sa víno čím skôr "otvorilo“.

Aké poháre sú dnes v móde a prečo práve tieto poháre?
Každý má svoje individuálne preferencie a ťažko sa mi hodnotia módne trendy. Za kľúčové považujem, aby sklo bolo kvalitné, pružné, ľahko umývateľné, trvácne. Určite výborné sklo robí aj Riedl, Zwiesel, Lobmeyer a ďalší výrobcovia. Neoficiálnym „majstrom sveta“ podľa časopisu Stern sa v kategóriách Riesling, Burgunder, Bordeaux stala rakúska manufaktúra ZALTO.

Uprednostniť hladké biele sklo alebo farebné? A čo krištáľové poháre?
Som rozhodným zástancom hladkého, tenkého, nefarbeného skla, preto aby vyniklo víno, nie pohár. Pohár je iba prostriedkom podčiarkujúcim jedinečnosť vína. Krištáľový pohár je iste krásny, ale podľa mňa patrí do vitríny. Určite ho nepovažujem za vhodný na pitie vína, azda s výnimkou krištáľovej flauty na Champagne.

Ako držíme správne pohár? Nielen slovenskí, ale aj zahraniční herci, ktorých obdivuje verejnosť, nedržia poháre za stopku...
Zarazilo ma, že verejne známi ľudia nie vždy vedia, že pohár sa drží za stopku. Správne držanie pohára je súčasťou kultúry pitia vína. Ideálne je uchopiť stopku v spodnej časti pohára, medzi 3 prsty. Je vskutku nevkusné, keď osobnosť uchopí pohár za kalich celou dlaňou, je to faux pas ako hrom!

Pripomeňme si pár základných zásad, aké vína k akým jedlám.
Ak chceme dať vyniknúť vínu, treba sa  vyhnúť korenistému, pikantnému jedlu, ktoré by prekrylo jemné nuansy veľkého vína. K veľkým vínam sú ideálnym sprievodcom chuťovo neutrálne syry alebo čistý chlebík, či zelené hrozno. Ak si objednáte Spaghetti alio olio peperoncino, určite vás uspokojí jednoduché Chianti alebo Valpolicella. K rybám či darom mora odporúčam Champagne, Prosecco alebo krásne biele víno. Netvrdím však, že červené by sa k rybám nehodilo, je to otázka osobnej preferencie.
K červeným mäsám či k divine odporúčam ťažšie, opulentné červené vína, napr. Barolo či Barbaresco.

Ako sa podávajú vína v slovenských reštauráciách? Ako nás hodnotia cudzinci?
Nie som znalcom slovenských reštaurácií, ale vo všeobecnosti pozorujem zlepšujúci sa trend v servise vína. V reštauráciách, do ktorých chodievam, je tento skutočne veľmi slušný. Cudzinci vnímajú citlivo ceny vín v reštauráciách a tieto oprávnene kritizujú. Veľká väčšina reštaurácií vína predáva neúmerne draho. V skutočnosti si nepomôžu, ale uškodia.

Text: Jozef Sedlák pre Magazín Pravdy
Ilustračné foto: archív L. Muzikářa