Presunúť na hlavný obsah

Formy na pečenie? Na trhu sú také i onaké!

Recepty

V dnešných kuchyniach nájdeme pomocníkov od výmyslu sveta. A netýka sa to iba elektrických spotrebičov či mechanických nástrojov a prístrojov, ale aj takej na pohľad triviálnej veci, akou sú formy a plechy na pečenie.

Používame naozaj formy rozličných tvarov a z rôznych materiálov. Nájde sa tu klasika i moderné materiály.

Hlinené formy
Hlinené formy sú asi najstarším druhom, na pečenie múčnikov ich však s čistým svedomím nemožno odporučiť, pretože koláče v nich ľahko prihoria. Hlinené formy sú vhodné na pečenie chleba alebo cesta s nízkym obsahom cukru. Pred samotným pečením sa odporúča namočiť hlinenú formu na 15 minút do studenej vody a pri príprave sa vkladajú do nevyhriatej rúry.

Formy z čierneho plechu
Čierne formy výborne vedú teplo, to znamená dobre ho prijímajú a ihneď ho vydávajú von, sú preto vhodné do elektrických a teplovzdušných rúr, nie príliš vhodné do rúr plynových. Ak ich predsa len použijeme v plynovej rúre, treba aspoň o 10 % znížiť teplotu, pretože formy sa prehrievajú. Na ich povrchovú úpravu sa používa klasický smaltový materiál.

Hliníkové formy
Hliníkové formy sú nekorozívnym materiálom s dobrou schopnosťou rozvádzať teplo a sú preto vhodné do všetkých typov rúr. Odrážajú teplo a čas pečenia sa tým o niečo predlžuje. Osvedčilo sa ich použitie na prípravu bezlepkového pečiva. Vo forme môžeme napríklad zmraziť bezlepkové cesto a potom priamo v nej upiecť múčnik, aký potrebujeme.

Teflónové formy
V poslednom čase sa čoraz častejšie používajú teflonové formy. Dôvodov je viacero: riziko prihorenia koláčov je znížené na minimum, formy sa ľahko a bez hrozby popálenia rúk vyberajú z rúry a takisto čistenie po upečení múčnikov je nenáročné. Treba si však dávať pozor, aby sme ich pri čistení a umývaní nepoškrabali, inak strácajú svoje vlastnosti.

Keramické formy
Keramické formy sa správajú ako kachľová pec - najprv teplotu naakumulujú ako kachličky a až potom ju postupne uvoľňujú. Preto sa čas pečenia v nich môže predĺžiť až o 30 %. Sú vhodné do všetkých typov rúr a navyše mávajú veľmi atraktívny vzhľad. Osobitné využitie majú pri pečení múčnikov, ktoré majú nezvyčajné tvary – bábovky, barančeky, zajace...

Sklenené formy
Sklenené formy majú pri pečení podobné vlastnosti ako formy keramické – teplo pomaly prijímajú a postupne ho uvoľňujú, múčniky sa preto dobre prepečú, hoci čas pečenia sa predlžuje. Obyčajne bývajú vyrobené z poriadne mohutného skla, ktoré vydrží veľmi vysoké teploty a navyše sa ľahko udržiavajú. Hodia sa do všetkých typov rúr.

Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK