Zamatová kráska menom broskyňa - zdraviu prospeje
Na dotyk príjemne zamatové ovocie má lahodnú vôňu a chuť a je plné šťavy, vitamínov a biologických látok dôležitých pre zdravie.
Ide o typické teplomilné ovocie. Plody dozrievajú v závislosti od teploty, najčastejšie koncom júla a počas augusta. Poznáme broskyne pravé a nektárinky, ktoré sú bez zamatového povrchu. Broskyne sa hodia do všetkých ovocných šalátov, müsli, kompótov, mliečnej ryže i ryžového nákypu. Predovšetkým však z nich pripravíme výborné dezerty, zmrzlinu a vhodné sú aj k mäsu, najmä hydinovému. Broskyne povzbudzujú vylučovanie zažívacích štiav, posilňujú srdce, cievy i krvný obeh, pomáhajú tiež pri kašli a astme. Majú detoxikačný a močopudný účinok, pomáhajú čistiť organizmus od usadených odpadových látok, podporujú chudnutie a prispievajú k dobrej kondícii a vitalite.
Spapkať či spracovať rýchlo
Broskyne je nutné rýchlo konzumovať, nedajú sa dlho skladovať, preto sa často zavárajú. Pred zaváraním ich môžeme zbaviť šupky - sparením. Zo šupiek sa dá pripraviť čaj, ktorý chutí hlavne ľadový, s kúskami broskyne. Broskyňové kôstky s vysokým obsahom olejov sú využiteľné vo farmakológii a kozmetike. Pozor na jadrá, obsahujú substancie, z ktorých v tele vzniká kyanovodík.
Broskyňou proti stresu
Obsah vitamínov a minerálov v broskyniach je obdivuhodný: draslík, vápnik, železo, zinok či horčík a niacín. Z vitamínov napríklad provitamín A a vitamín C. Dužina i šupka broskyne obsahujú veľa rastlinného farbiva - karoténu. Ten chráni nielen broskyne samotné (proti hmyzu, baktériám a rôznym hubám), ale aj náš organizmus. Broskyne sú typické antistresové ovocie. Vysoký obsah niacínu v spojení s horčíkom, selénom a zinkom zlepšuje náladu, potlačuje vnútorný nepokoj a nervozitu.
Rýchly recept: Božské plnené broskyne
Suroviny:
- polovice konzervovaných broskýň
- 2 kuracie prsia
- malá majonéza
- 1,5 bieleho jogurtu
- pór
- karí
- soľ
Postup:
1. Kuracie prsia rozkrájame na menšie kúsky a povaríme v osolenej vode so 4 - 5 PL karí. Medzitým si nakrájame pór na rezance. Koľko mäsa, toľko póru.
2. Mäso po uvarení vytiahneme a ešte rozkrájame na drobnejšie kúsky. Do misy vložíme mäso, pridáme pór, jogurt a majonézu, podľa potreby osolíme a premiešame.
3. Dáme vychladiť. Potom naplníme polovice broskýň zmesou. Môžeme ozdobiť kúskom póru a pre farbu posypať sladkou paprikou.
Tip lenivého labužníka
Broskyne odkôstkujeme, nakrájame na kocky, pridáme na kocky nakrájané jablká, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme hrozienkami a zalejeme vínom s cukrom. Šalát podávame vychladený.
Text: Varecha, príloha denníka Pravda
Foto: SHUTTERSTOCK