Presunúť na hlavný obsah

Damien Thuries: Dobrý kuchár varí srdcom

Lifestyle

Damien Thuries je už deväť rokov šéfkuchárom reštaurácie Le Grand Ecuyer ocenenej jednou hviezdičkou od prestížneho gurmánskeho bedekra Michelin.

V sobotu bude Damien, potomok slávneho francúzskeho šéfcukrára Yvesa Thuriesa, jedným z troch michelinovských kuchárov, ktorí svoje umenie predvedú návštevníkom bratislavského Gurmánfestu v Medickej záhrade.

 
Čím sú gastronomické festivaly zaujímavé pre laických návštevníkov?
Gastronómia si získava čoraz viac fanúšikov. Stále viac a viac domácností denne varí. Festivaly majú radi jednoducho preto, že na nich môžu objaviť nové veci - nové jedlá, nové suroviny, nové postupy. Som presvedčený, že takýto festival je nielen pekné podujatie, ale pre Slovákov aj veľmi dôležité.

Čo si pripravujete na svoje vystúpenia na bratislavskom Gurmanfeste?
Zatiaľ neviem… Ale pripravím jedlo v štýle, ktorý mám rád. Bude to kuchyňa, ktorá sa na mňa podobá – určite nebudú chýbať sladkosti...

Na Slovensku už dlhšie robíte kurzy varenia pre profesionálnych kuchárov. Vedia Slováci oceniť kreatívne jedlá z kvalitných surovín alebo uprednostňujú osvedčené recepty?
Slovenská kuchyňa sa mimoriadne rozvinula. Dnes už viaceré reštaurácie ponúkajú modernú kuchyňu, kde vidieť chuť narušiť tradície a vyjsť z tradičných klasických kuchýň. Najmladší kuchári sú pri príprave jedál tvoriví a v tom je budúcnosť kuchýň.

Čo pre vás osobne znamená dobré jedlo?
Dobré jedlo je pre mňa to, ktoré je pripravené s chuťou. Je ľahké, chutné, varené "srdcom", takže ho jeho tvorca rád ponúka hosťom.

Text: -kse- pre magazín Pravdy
Foto: archív Damiena Thuriesa