Prvé sejby na dopestovanie priesad | Feminity.sk

Prvé sejby na dopestovanie priesad

Koncom januára a začiatkom februára je vhodná doba na skoré vysievanie semien teplomilných rastlín na dopestovanie priesad.

Medzi prvými sejeme semená zeleru, šalátu, karfiolu, kelu, kalerábu, petúnie, kapucínky a iných rastlín.

Neskoršie v marci, pretože potrebujú prisvecovanie a viac tepla, ba dokonca rýchlejšie rastú, sejeme semená uhoriek, rajčiakov, cukiet, melónov, papriky, cínie, aksamietnice, nocovky a pod.

Dvojročné rastliny potrebujú sejbu v jeseni, lebo na jar posadené rastliny nekvitnú, lebo neprešli chladom. Medzi známejšie patrí klinček turecký, sirôtka, sedmokráska, náprstník, zvonček prostredný, cheirant voňavý atď.

Väčšie semená uhoriek, rajčiakov, melónov, cukiet, papriky, cínie a georgíny môžeme predklíčiť v miskách s filtračným papierom alebo v nádobách s pilinami, prípadne perlitom. Semená rozložené na filtračnom papieri v plytkej miske prekrývame ďalším filtračným papierom. Misku dáme na podložku do hlbšej nádoby naplnenej vodou. Cez pásy filtračného papiera ponoreného do vody sústavne prúdi k semenám voda. Misky so semenami umiestňujme do tmy alebo na svetlo.

Vysievame vyklíčené semená s klíčkom dlhým 0,5 cm. Na vysievanie vyberáme len zdravé a čo najrýchlejšie vyklíčené semená.

Niektoré rastliny neznášajú rozsádzanie. Vysievame ich preto v záhradke na jar, priamo na miesto pestovania. Patrí k nim mrkva, petržlen, mak východný, slncovka kalifornská, kochia metlovitá atď.

Semená na predpestovanie priesad vysievame do plastových pohárov, vaničiek, téglikov, zakoreňovačov a iných nádob. V obchodoch je ich neúrekom. Použiť môžeme aj obaly z jogurtov, zmrzlín, šalátov a iných potravín. Substráty pripravujeme podľa nárokov rastlín. Zakúpené v obchode prispôsobujeme vápnením, pridaním kyslej rašeliny alebo piesku.
Na dno zakoreňovačov treba vždy navrstviť drenáž z penoplastových úlomkov.

Text: Zoltán Bedrna pre Pravdu
Foto: SHUTTERSTOCK

Foto:

Diskusia k článku

comments powered by Disqus

Najčítanejšie články

Staň sa fanúšikom

Starostlivosť o seba