Presunúť na hlavný obsah

Losos je nielen náhradou mäsa, ale i všeliek

Zdravie

Snažíte sa z  určitých dôvodov obmedziť konzumáciu červeného mäsa a  hľadáte zaň adekvátnu náhradu? V  tom prípade vyskúšajte losos.

 

Losos je zdravšou alternatívou v  porovnaní s  červeným mäsom a  jedným z  najbohatších zdrojov omega–3 mastných kyselín, pôsobiacich ako prírodné liečivá. V  obchodoch sú predávané zväčša lososy chované na farme a  to až v  pomere 85:1. Losos z  konzervy je zvyčajne voľne žijúci. Chovaný losos dostáva umelo zafarbené krmivo, aby sa jeho mäso sfarbilo do lososova. Neživí sa totiž morskými ráčikmi a  inými drobnými rybkami, ktoré voľne žijúcemu lososovi dodávajú ružovú či červenkastú farbu. Čo sa výživných látok týka, oba druhy sú na tom rovnako skvele.

 

Čo obsahuje?

 

Medzi dôležité živiny v  ňom obsiahnuté patria: omega-3 mastné kyseliny, bielkoviny, vitamíny A, B3 (niacín), B12 a  D, zinok i  horčík.

 

Ako pomáha?

 

Už dve porcie lososa týždenne môžu znížiť riziko smrti v  dôsledku srdcovo cievnych ochorení o  17% a  riziko infarktu až o  27%. No losos nepôsobí priaznivo iba na srdce. Jedna švédska štúdia, na ktorej sa v  rozmedzí 30 rokov zúčastnilo viac ako 6000 mužov dokazuje, že u  respondentov konzumujúcich primerané množstvo mastných rýb sa výrazne znížilo riziko vzniku rakoviny prostaty až o  tretinu. Odborníci nedávno zistili, že ľudia majúci vyššiu hladinu omega–3 mastných kyselín v  krvi čelia o  53% nižšej hrozbe miernej alebo strednej depresie. 

 

Možno sa obávate, či chovaný losos neobsahuje viac kontaminantov ako voľne žijúci. Znalci, hodnotiaci riziká a  prínosy chovaných lososov v  porovnaní s  voľne žijúcimi však usúdili, že oba druhy sú celkom totožné. 

 

Nakupujte správne

 

Čerstvý losos by mal byť vlhký, lesklý, jasný a  pevný. Má voňať ako more, nie príliš smrdieť rybacinou. Mimo sezóny je pre mnohých ľudí priveľmi drahý. Vhodnou alternatívou sú preto mrazené filety, prípadne losos z  konzervy. Ten je vo všeobecnosti výbornou voľbou, nakoľko obsahuje jemné jedlé kostičky a  teda i viac vápnika. 

 

Ako ho chutne pripraviť?

 

  • Zaujímavé predjedlo pripravíte z  filiet lososa. Pokrájajte ich na 2 cm hrubé pásiky a  navlečte na drevené špajdle, ktoré ste na 30 minút namočili do vody. Potrite omáčkou teriyaki a  grilujte, kým mäso nezmatnie.
  • Malé kostičky z  filiet lososa najľahšie odstránite tak, že ho položíte kožou nadol na misku obrátenú hore dnom. Kostičky sa budú dať vybrať pinzetou alebo klieštikmi.
  • Môžete si pripraviť aj vlastného marinovaného lososa. Kúpte si celú polovičku lososa alebo morského pstruha, odstráňte kožu a  kostičky podľa postupu vyššie a  vložte ho do veľkej hlbokej nádoby (nesmie byť kovová!). Zalejte zmesou čerstvej citrónovej, limetovej a  pomarančovej šťavy, prikryte plastovým obalom a  na noc uložte do chladničky. Kyseliny v  šťave mäso „uvaria“. Podávajte najemno pokrájané s  kúskami citrusového ovocia.