Presunúť na hlavný obsah

Vynikajúca špargľová polievka so sušenou šunkou

Recepty

Špargľa sa v poslednej dobe stala kulinárskym hitom. Udomácnila sa aj v našej kuchyni a dá sa z nej urobiť množstvo zaujímavých jedál. Medzi ne rozhodne patrí aj veľmi chutná špargľová polievka so sušenou šunkou, ktorú bez problémov zvládnu aj začínajúce gazdinky.

 

Suroviny:
 
Špargľa mix 0,25 kg
Šalotka 2-3 ks
Cesnak - strúčik
Maslo 5 g
Smotana 30% 0,1l
Mascarpone 30 g 
Soľ 
Korenie čierne mleté
Muškátový orech
Mäta 
Cukor kryštálový 10 g
Citrón 
Solená sušená šunka 40 g
Mlieko 1dl 
 

Postup:

1. Špargľu očistíme od drevnatej časti a šupky. Z odpadovej časti si spravíme základný špargľový vývar.
2. Na masle speníme šalotku a cesnak. 
3. Špargľu nakrájame na menšie časti. Hlavičky sa snažíme odložiť na dekoráciu.
4. Nakrájanú špargľu pridáme k šalotke, orestujeme, pridáme soľ, korenie, muškátový orech, pár lístkov čerstvej mäty a zalejeme špargľovým vývarom.
5. Polievku chvíľu povaríme, vymixujeme a prepasírujeme.
6. Pridáme smotanu, mascarpone a ochutíme trochou cukru a citrónovou šťavou, prípadne dosolíme a dokoreníme.
 
 
Tip šéfkuchára:
 
Polievku dekorujeme našľahanou mliečnou penou, hlavičkami špargle a čipsami zo sušenej šunky typu prosciutto, ktoré pripravíme sušením v rúre na nízkej teplote.
 

Dobrú chuť!