Presunúť na hlavný obsah

Liči je nielen (ne)známa potravina, ale i liek

Zdravie a relax

Ak budete nabudúce v obchode kráčať okolo ovocných plodov obalených v tvrdej, vajcovitej šupke, určite sa pri nich zastavte. Jedná sa totiž o mimoriadne zdravé čínske slivky, známe ako liči.

 
Liči, alebo ak chcete čínske slivky, pritom na trhu s ovocím nie sú žiadnou novinkou. Predpokladá sa, že na tanieroch ľudí sa objavovali už pred tritisíc rokmi a v takej Číne či Vietname bolo dokonca nemožné nájsť záhradku, kde by chýbali. Niet sa čo diviť. Veď ide o ovocie, ktoré je doslova nabité vitamínmi a zdraviu prospešnými látkami.
 
Čo v ňom nájdeme?
 
Obsah vody v tomto ovocí je až 80%, čo ho právom zaraďuje k vyhľadávaným potravinám pri redukčných diétach. Taktiež patrí medzi najväčšie zásobárne vitamínu C, veď na 100 gramov hmotností ho má až 83 mg. Netreba zabúdať ani na obsiahnutý fosfor, riboflavín, thiamín, provitamín A, vápnik a železo. 
 
Liči výborne chutí nielen čerstvé, no skúsené gazdinky z neho zvyknú pripravovať kompót, prílohu k hlavnému jedlu, ale i omáčkam. Ako ingrediencia je zas pridávaný do ovocných zmrzlín a osviežujúcich kokteilov. Plody ovocia sa veľmi často zvyknú zmrazovať, sušiť a kandizovať.
 
S čím pomôže?
 
Podľa tradičnej čínskej medicíny liči dokáže výrazne uľaviť od neurologických ťažkostí, dôležitú úlohu zohráva v liečbe žalúdočných vredov, nádorov, má analgetické účinky a čaj zo škrupiniek býva dokonca skvelým prírodným medikamentom pri zápasení s črevnými ťažkosťami.
 
Kde rastie?
 
Liči je strom dorastajúci až do výšky pätnásť metrov so životnosťou zhruba tristo rokov. Nie je ničím neobvyklým, ak i dávno po "oslave" stých narodenín odovzdá rok čo rok naozaj hojnú úrodu. Domovom čínskych sliviek ostáva aj naďalej južná Čína, no v súčasnosti sa liči vo veľkom pestuje v Afrike, na Madagaskare, Floride, v Ázii a v ďalších subtropických oblastiach.