Presunúť na hlavný obsah

Zázračné účinky maku: Patrí medzi najzdravšie potraviny sveta

Zdravie

Ak ste si na Vianoce dopriali chutné makové koláče či iné dobroty ochutené makom, lepšie ste ani urobiť nemohli. Mak je totiž jednou z najzdravších potravín sveta.

 
Mak je po stáročia využívaný nielen v lekárstve, ale i v potravinárstve. Už antickí atléti ho konzumovali ako zdroj sily a vitality. V súčasnosti je najžiadanejším produktom z maku olej, ktorý má na ľudský organizmus priam zázračné účinky.

S čím mak pomôže?

Mak ako obrovský zdroj bielkovín

A nielen bielkovín, ale i vápnika. A to dokonca dvanásťnásobne viac ako mlieko. Preto by mak nemal chýbať nielen na tanieri tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou.

Mak na pamäť i rakovinu

Mak obsahuje kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila pri snahe zlepšiť pamäť či znížiť krvný tlak. A to nie je všetko. Posledné výskumy mak označili  za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka.

Mak ukľudňuje

Mak si nevedia vynachváliť ani ľudia prechádzajúci náročným obdobím plným stresu. Jemná maková aróma má výrazný, skľudňujúci účinok na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Mak je vhodný aj do masážnych a aromaterapeutických zmesí. Taktiež tlmí bolesť hlavy, uvoľňuje svalové kŕče a postará sa vám o kľudný spánok.

Makový olej v kuchyni

Makový olej je u gazdiniek obľúbeným artiklom. Nielenže výborne chutí, ale svoje zohráva i jeho pôsobivá vôňa a rozmanitosť využitia. Či v teplej, či v studenej kuchyni, makový olej sa vždy postará o fantastickú chuť pripravovaných jedál.

Makový olej pre krásnu pleť

Makový olej však nemusíte využívať len v kuchyni. Málokto vie, že je mimoriadne vhodný na ošetrenie suchej a popraskanej pleti, poradí si s ekzémom i zápalom. Vďaka vysokému obsahu horčíka a vápnika zas poteší vaše nechty a vlasy, ktorým dodá potrebnú výživu. Aj preto sa stal nepostrádateľnou súčasťou pleťových krémov, balzamov a kondicionérov.

Čo ste o maku (zrejme) nevedeli?

  • V reči kvetov má mak význam: Neprezraďme našu lásku.
  • V mnohých krajinách je pestovanie maku zakázané, najmä pre obsah morfínu. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných látok a maku z tohto dôvodu býva pripisovaný prívlastok nebezpečný. Faktom ostáva, že smrteľnou dávkou je 0,25 – 0,5 g morfínu a to pri konzumácii makových rezancov určite nehrozí.
  • Mak sa častokrát pridáva do jedla a nosí v malých vrecúškach ako afrodiziakum.
  • Lístky vlčieho maku sú od nepamäti využívané pri liečbe nespavosti a pľúcnych chorôb. Mak býva obľúbeným prostriedkom pri tlmení kašľa či chrapotu.