Recept na vynikajúce domáce bagetky so slnečnicovými alebo ľanovými semienkami
Ak vás omrzelo kupované pečivo zo supermarketov, vyskúšajte si upiecť doma vlastné. Či už sa rozhodnete piecť celý chlieb alebo len žemličky, je na vás. Prezradíme vám jedinečný recept na skvelé cesto bez lepku, ktoré je vhodné aj pre celiatikov!
Ingrediencie:
500h múky SHAR typu B
1 CL soli
kvasnice alebo bezfosfátový kypriaci prášok – vínny kameň
zmes jadierok a semienok, 3 PL cícerovej múky
voda podľa potreby
Postup:
Do múky pridáme rozdrvené kvasnice (asi pol kocky, 20g, alebo 2-3 PL vínneho kameňa), vlažnú vodu, soľ. Zamiesime plastické cesto. Môžeme primiešať posekané jadierka tekvice a ľanu podľa chuti.
Necháme nakysnúť v teple. Z cesta vytvarujeme rôzne tvary pečiva, natierame ich cícerovou múkou rozmiešanou s vodou, alebo rozmiešaným olivovým olejom s vodou. Posypeme granulovanou soľou a jadierkami. Ak pečieme pečivá, sú menšie, stačí im 25 minút na 180 – 200 C°. Ak pečieme chlieb, teda väčší bochník, na upečenie potrebujeme cca 35 až 40 minút. Pečivo je bielej farby.
Dobrú chuť!