Presunúť na hlavný obsah

Chute na rôzne typy jedla signalizujú, čo chýba vášmu telu: Toto o vás vypovedajú!

Zdravie

Každého z času na čas prepadne chuť na konkrétne jedlo alebo pitie. Táto chuť prezrádza, aké prvky a minerály nám chýbajú a my vám poradíme, čím ich môžete doplniť.

Chuť na čokoládu = chýba vám horčík

Skvelým spôsobom, ako doplniť horčík je konzumácia slnečnicových, sezamových alebo ľanových semienok, mandlí. Vhodné sú aj morské riasy, avokádo, čierne olivy, datle, ale aj jablká a banány.

Chuť na kávu = telo postráda fosfor, železo, chlorid sodný

Fosfor doplníte lístkovými orechmi, semienkami, divokými bylinami či celozrnnými obilninami a hlávkovým šalátom. Železo nájdete v listovej zelenine, sušených marhuliach, hrozienkach a tiež morských riasach. Málokto vie, že chlorid sodný nájde v nepasterizovanom kozom mlieku.

Chuť na alkohol = telu chýbajú bielkoviny, vápnik, draslík, glutamin

Na doplnenie bielkovín sú vhodné chia semienka, konopné semienka, quinoa, listová zelenina či morské riasy. Brokolica, červená repa alebo strukoviny sú výborným zdrojom vápnika. Draslík dostanete do tela rajčinami, tekvicovými alebo slnečnicovými semienkami. V prípade glutaminu si posvieťte na červenú repu, kapustu, špenát alebo fazuľu. 

Chuť na syry = absencia omega-3 nenasýtených mastných kyselín

Spomedzi prírodných surovín dostanete príjem omega-3 mastných kyselín z kokosového oleja, chia semienok či bobulí acai.

Chuť na čipsy = nedostatok vápnika v tele

Hriešnu chuť na chipsy viete takisto nahradiť zdravším spôsobom. Vápnik má v sebe mak, sezam, strukoviny, červená repa, kapusta a dokonca aj naklíčené semienka.

Chuť na pečivo = telo si pýta aromatickú aminokyselinu tryptofan

Aromatickú aminokyselinu tryptofan nájdete v sladkých zemiakoch, v rôznych strukovinách. Obsahuje ju tiež brokolica, listová zelenina a divoké byliny. Rozhodne po nich nepriberiete tak, ako pri konzumácii pečiva.

Chuť na kyslé = chýba vám horčík

Chuť na kyslé signalizuje nedostatok horčíka a ten nájdete v nepražených kakaových bôboch, datlách a majú ho dostatok aj banány, jablká, hrozienka, orechy a takisto rôzne druhy semienok ako slnečnicové, ľanové, sezamové a konopné.