Presunúť na hlavný obsah

Najlepšie veľkonočne dobroty, ktoré nesmú chýbať na stole: Tradície, ktoré milujeme po celé roky!

Recepty

My, Slováci, oslavujeme Veľkú noc ako jeden z najdôležitejších sviatkov. Bez dobrého jedla na stole to však nejde. Pozrite si klasické recepty a vyskúšajte ich naservírovať trochu inak!

Veľkonočné údené mäso

Suroviny:

1kg údeného bravčového stehna
500 g mrkvy
500 g petržlenu
3 strúčiky cesnaku

Postup: Na žiadnom stole nesmie chýbať počas veľkonočných sviatkov údené mäso. Základom je kvalitén mäso od mäsiara, ktoré prepláchneme vo vode a dáme variť do horúcej vody. Pridáme k nemu mrkvu a petržlen a spolu varíme na miernom ohni 2 hodiny. Takto nadýchané údené mäso potom nakrájame na plátky a podávame s domácim chrenom, kyslými uhorkami a vajíčkami. Mrkvu a petržlen zužitkujeme do polievky.

Klasický veľkonočný zemiakový šalát na zdravší spôsob

Suroviny:
1kg malých mladých zemiakov
5 vajíčok uvarených natvrdo
Hlávkový šalát
Olivový olej
Jablčný ocot
Zväzok jarnej cibuľky
Zväzok reďkovky
Čerstvá petržlenová vňať

Postup: Zemiaky so šupkou uvaríme a následne ošúpeme. Pridáme nakrájanú jarnú cibuľku, reďkovku, olej, ocot, soľ a korenie a posypeme nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťkou. Hlávkovým šalátom vyukladáme misku a potom na šalát pridáme zemiakový šalát (bez majonézy). Vajíčka uvarené natvrdo prepolíme na polovicu alebo na mesiačiky a poukladáme okolo misy. Pridať môžeme aj údené mäso.

Veľkonočný špenátový koláč naslano

Suroviny:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
½ droždia
3 vajcia
2PL kyslej smotany
3 strúčiky cesnaku
Tvrdý syr
250 ml vlažnej vody
1KL soli
Čierne korenie
Mladý listový špenát

Postup: Cesto zamiesime tak, že do misky nasypeme múku, pridáme droždie rozmiešané vo vode, soľ a necháme prikryté nakysnúť. Listový baby špenát prepláchneme pod vlažnou vodou, nasekáme na kúsky a pridáme k nemu dve vajcia, 2PL kyslej smotany, pretlačený cesnak, soľ a korenie, čím vznikne špenátová plnka. Tú pridáme na rozváľkané cesto, pričom okraje zostanú vyvýšené (tak ako pri korpuse). Posypeme nastrúhaným syrom a necháme v rúre piecť pri 250 stupňoch aspoň 15 minút.

Dobrú chuť!