Tip na obed: Chrumkavé grilované kura s quinoou, oreganom a mätou
Pečené kura je neodmysliteľnou súčasťou domácich obedov počas víkendu. Skúste ho pripraviť trochu inak a pridať k nemu quinou, bylinky a citrónovú šťavu s mätou!
Výživová hodnota: 312 kcal, 29 g bielkovín, 40 g sacharidov a 4,6 g tuku.
Suroviny:
Olivový olej
¼ šálky najemno nakrájanej cibule
¼ šálky surovej quinoy
½ šálky kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka
1 čajová lyžička nasekaného čerstvého pamajoránu (oregano), prípadne ½ čajovej lyžičky sušeného
1 čajová lyžička nasekanej čerstvej mäty
2 čajové lyžičky čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
2 čajové lyžičky čerstvo vytlačenej pomarančovej šťavy
1 čajová lyžička bieleho vínneho octu
1 perzská uhorka nakrájaná na kocky
½ nasekanej rajčiny
85 g kuracieho mäsa
2 šálky nasekaného čerstvého špenátu alebo rukoly
Postup:
1. Panvicu zohrejeme na stredne silnom až silnom plameni. Postriekame ju olivovým olejom, pridáme cibuľu a 4 minúty smažíme.
2. Pridáme quinou a 2 minúty smažíme. Prilejeme vývar, zmiernime plameň a varíme 10 až 15 minút (alebo dovtedy, kým sa quinoa neuvarí a nevstrebe takmer všetku tekutinu). Následne dajme vychladnúť. Medzitým ugrilujeme kúsky kuracieho mäsa.
3. Primiešame oregano, mätu, citrónovú šťavu, pomarančovú šťavu a ocot.
4. Primiešame uhorku, rajčinu, kúsky kuracieho mäsa a špenát alebo rukolu.