Presunúť na hlavný obsah

Jednoduché, rýchle a zároveň chutné varenie v jednom hrnci? Žiadny problém

Recepty

Tiež patríte medzi tie kuchárky, ktoré chcú chutne navariť, ale nestráviť v kuchyni pol dňa? Je to jednoduché. Jedlá z jedného hrnca sú nielen úžasné, ale majú aj veľa praktických výhod. Kým sa jedlo varí na sporáku alebo v rúre, pokojne sa môžete zaoberať niečím iným a nemusíte myslieť na kopu špinavého riadu.

 

Chutné polievky, ale aj rôzne dusené a rýchlo pražené jedlá – na prípravu toho všetkého vystačíte s jediným hrncom. Pri tepelnej úprave sa chute a vône surovín vzájomne poprelínajú, preto jedlá pripravené takýmto spôsobom patri k tým najchutnejším.

Aby sme vám dokázali, že je to skutočne tak, pridávame jeden jednoduchý recept na omáčku z čerstvých rajčín. Najlepšie sú samozrejme tie z vlastnej záhrady alebo trhu od domácich pestovateľov.

Kým začneme variť polievku alebo omáčku musíme rajčiaky ošúpať a zbaviť semien. Najprv vytrhneme stopku a rajčiak narežeme do kríža. Vyberte si na to dobrý a ostrý nôž.

1. Rajčiak ponorte na 20 sekúnd do vriacej vody a potom ho sitkom alebo dierkovanou naberačkou vyberte a ponorte do misky so studenou vodou.
2. Keď trocha vychladne, nožíkom ho ošúpte. Rozkrojte napoly a zľahka vytlačte semená. Dužinu potom pokrájajte podľa potreby.


Recept

Do rajnice, na slabom plameni, dáme 25g masla, 2 nadrobno nakrájané šalotky, 1 PL olivového oleja, 1 bobkový list a 3 roztlačené strúčiky cesnaku. 

Premiešame, zakryjeme a dáme na 5-6 minút spariť.

Pridáme 1kg nadrobno pokrájaných, zrelých a ošúpaných datľových rajčiakov bez semien, 2 PL rajčiakového pretlaku a 1 PL cukru. Miešame a varíme 5 minút, potom prilejeme 250 ml vody a uvedieme do varu. 

Plameň zmiernime a pozvoľna varíme 30 minút, potom ochutíme soľou a mletým korením. 
Omáčku naberačkou pretlačíme cez sitko a podávame.

Tento recept je cca na 600 ml omáčky.

Dobrú chuť.