Presunúť na hlavný obsah

Suroviny, podporujúce činnosť obličiek a močového mechúra: Takto dodáte telu rovnováhu

Elementy zdravia

Mávate častokrát studené ruky a nohy? Obliekate si medzi prvými sveter, keď sa otvorí v izbe okno? Obľubujete výrazne slanú alebo sladkú chuť? Sú vo vašom šatníku prevažne tmavé a modré farby? Je načase začať podporovať vaše obličky a močový mechúr – element Voda.

 

Yin orgán: obličky
Yang orgán: močový mechúr
zmyslový orgán: uši
tkanivo: kosti
emócie: strach
zvuk hlasu: stonanie
ročné obdobie: zima
farba: čierna, modrá 
chuť: slaná

Ročné obdobie:

Obličky a močový mechúr sú orgánmi najviac ovplyvnenými počas obdobia zimy. Podľa čínskej medicíny obličky predstavujú jadro a základ ľudského tela. Vládnu celej spodnej polovici tela, vrátane pohlavných orgánov a ich rozmnožovacej činnosti. Vďaka adrenalínovým žľazám, ktoré sú umiestnené na vrchole obličiek, poskytujú energiu a teplo celému človeku. Činnosť obličiek bola už od dávnych čias pripisovaná k čistote sluchu. Teplé výdatné polievky, celozrnné potraviny a orestované orechy vytvárajú príjemný pocit harmónie počas chladných dní tohto obdobia. Pre zimné obdobie je charakteristická slaná príchuť.

Odporúčané jedlá:

Zelenina: mrkva, červená reďkovka, fazuľové struky
Obilnina: pohánka
Strukovina: azuki, fialová až čierna fazuľa 
Korenie: soľ, miso, zázvor, umeocot, sójová omáčka 
Byliny: ligurček, praslička 

Nevhodné jedlá:

Ľudia s oslabeným elementom Voda by mali výrazne obmedziť surovú stravu – surovú zeleninu a ovocie. Surová strava privádza do tela chlad, ktorý obličky nemajú rady. Takisto by sa mali títo ľudia vyhýbať nadmernej konzumácií cukru, či výrazne slaným jedlám. Taktiež studené nápoje a jedlá nie sú vhodné pre ľudí s oslabenými obličkami.

Príprava jedál:

Element Voda podporujú jedlá dlho varené, nakoľko prinášajú do tela teplo, ktoré obličky potrebujú. Výbornou formou ako podporiť tento element je aj pečenie. 

Jedlá harmonizujúce obličky: 

Ľudia s oslabenými obličkami a elementom Voda by mali ako prvé pridať do svojho jedálnička strukoviny. Akékoľvek strukoviny výrazne podporujú tento element, najvýraznejšie však fazuľa. Nakoľko ľuďom s oslabenými obličkami býva zvyčajne zima, ako druhé by mali zaradiť do svojej stravy silné, dlho varené zeleninové vývary. Vývary je ideálne dochutiť misom (fermentovaná pasta), ktorý dodá polievke jemne slanú chuť. Ľudia s oslabenými obličkami by mali zeleninu vždy tepelne upravovať, či naparovať, variť alebo len blanžírovať. Vhodné je aj dochutenie umeoctom. 

Ako rozpoznáme človeka, ktorého obličky sú zdravé?

Ľudia so zdravými obličkami sú zvyčajne veľmi aktívni, avšak zároveň pokojní, odvážni, ale krotkí a dokážu jednať pri dôležitých situáciách bez stresu.

Príznaky nerovnováhy obličiek:

Problémy s kosťami, hlavne kolenami a krížovou chrbticou
Problémy s vlasmi, ako je vypadávanie vlasov a ich predčasné šedivenie
Problémy so zubami
Strata sluchu, časté ušné infekcie a ochorenia
Predčasné starnutie
Nadmerný strach a neistota
Močové, sexuálne a rozmnožovacie problémy