Presunúť na hlavný obsah

Pseudoobilnina, ktorá robí zázraky: Táto rastlina dokáže so zdravím priam nemožné!

Zdravie

Počuli ste už o quinoi? Nie? Ak chcete byť zdraví, rozhodne by ste ju mali zaradiť do svojho jedálnička.

Pripravuje sa ako ryža a nájdete ju v troch farebných prevedeniach – bielej, červenej a čiernej. Prečo by ste ju mali jesť? Quinoa má hneď niekoľko úžasných vlastností, chutí jemne orieškovo a môžete ju pridávať do studených aj teplých jedál, osvedčila sa aj ako príloha.

Zdroj bielkovín

Nepovedali by ste to, no táto zázračná bylina je veľkým zdrojom bielkovín. Tie pomáhajú rastu a bunkovej obnove, ktorá nedovolí bunkám starnúť. Ak si túto superpotravinu budete servírovať, môžete sa tešiť aj na zásoby energie, ktoré vám táto drobná bylinka dodá. 

Plná vlákniny

Vedeli ste, že má dvojnásobný obsah vlákniny v porovnaní s ostatnými obilninami? Táto vláknina má priaznivý laxatívny účinok, ktorý napomáha prečisteniu a správnemu tráveniu. Konzumácia quinoi však okrem toho dáva pocit nasýtenia a znižuje hladinu cholesterolu.

Proti rakovine

Nízky glykemický index - konkrétne päťdesiattri zaručuje, že tento malý zázrak môžu jesť aj diabetici. Je plná antioxidantov, to znamená, že pozitívne vplýva na dlhovekosť, známa je aj ako prevencia rakoviny. Vyhľadávaná je aj kvôli jej protizápalovým, antivírusovým a antidepresívnym účinkom. Psychológovia ju odporúčajú ako prevenciu proti duševným poruchám.

Bez lepku

Quinoa je prirodzene bezlepková, takže si na nej môžu pochutnávať aj osoby, ktoré majú zakázaný glutén alebo trpia celiakiou. Je to zrno plné živín, nájdete v ňom vápnik, železo, fosfor, mangán, meď, selén a vitamíny skupiny B. Ak si denne dáte hrnček quinoi, telú zabezpečíte prísun až tretiny dennej dávky horčíka, ktorý vplýva na stres a únavu organizmu. Ešte stále váhate, či si túto energetickú bombu naservírovať?