Presunúť na hlavný obsah

Hrsť ovsených vločiek denne urobí s vaším telom zázraky: Toto sú ich benefity, o ktorých ste nevedeli

Zdravie

Ovsené vločky sú súčasťou nášho jedálnička, no mnohí ľudia si myslia, že aj tie umelo dochutené sú zdravé a fit. Pozrite sa, aké vločky sú tie správne a ako vplývajú na náš organizmus.

Nechutná, nevábna kaša. Takto si mnohí predstavujú ovsené vločky, ktoré sa tak všade odporúčajú. Druhý extrém je chutne vyzerajúca, voňavá, čokoládovo-vanilková hmota plná cukru - taká kaša je tvorená opekanými, ochutenými ovsenými vločkami. Bohužiaľ, opekané ovsené vločky nespĺňajú všetky výhody štandartných ovsených vločiek, pričom aj tie, pri troche úpravy, vám prinesú chutné a zdravé pôžitky z jedla. Pri pravidelnej konzumácii celozrnných ovsených vločiek dostanete do tela mnoho pozitívnych látok.



Prvou výhodou ovsených vločiek je vysoký obsah rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, vďaka obsahu ovsa v kaši. Rozdiel medzi rozpustnou a nerozpustnou vlákninou je v tom, čo robia obe vlákniny v tele.
Hlavnou úlohou nerozpustnej vlákniny je, že robí stolicu ťažšou a urýchľuje jej priechod črevným systémom, pomalá uľaviť od zápchy.
Rozpustná vláknina sa rozpustí v tráviacom trakte a vytvorí gél, ktorý na seba viaže niektoré látky, ako napríklad látky súvisiace s cholesterolom, čím sa znižuje vstrebávanie cholesterolu do krvného riečišťa. 
 
Takže, vysoký obsah vlákniny nám zabezpečí lepšiu funkciu čriev a okrem toho, ovsené vločky majú mnoho ďalších pozitív:
 
1.​ Nízky obsah kalórií - 1 šálka ovsených vločiek obsahuje v sebe len 130kcal! A vďaka vlákniny ostávajú v žalúdku dlhšie a budete sa tak cítiť dlhšie sýti a tým budete pociťovať menší hlad a chute na sladké potraviny.
 
2.​ V malom množstve ovsená kaša poskytuje veľký objem hmoty, ktorá zasýti a zároveň v sebe obsahuje nepatrné množstvo tuku.
 
3. ​Stabilizuje hladinu cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovky.  S vysokým obsahom vlákniny a komplexných sacharidov spomaľuje premenu celej tejto potraviny do jednoduchých cukrov. Vysoké množstvo horčíka zase napomáha k správnemu využitiu glukózy v tele a tým aj k regulácii sekrécie inzulínu.
 
4.​ Odstraňuje váš zlý cholesterol bez toho, aby to ovplyvnilo tvorbu vášho dobrého cholesterolu. Unikátna vláknina v ovsených vločkách - beta-glukán má blahodárneúčinky na hladinu zlého cholesterolu.
 
5. ​Vločky obsahujú v sebe lignín - chráni pred ochorením srdca a pred rakovinou. Ovsené vločky, rovnako ako mnohé iné celé zrná, obsahujú v sebe rastlinné lignany, ktoré sú prevedené do črevnej flóry do lignanov vhodných pre telo. Jeden z lignínov, entercolactone, pomáha ochrániť prsné žľazy od hormonálne závislých nádorov. 
 
6. ​Obsahuje jedinečné antioxidanty prospešné pre srdcové choroby. Tieto antioxidanty zabraňujú voľným radikálom pred poškodením LDL cholesterolu, čím sa znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. 
 
7.​ Zvyšuje imunitnú odpoveď voči chorobám. Vďaka beta-lepku ovsené vločky pomáhajú neutrofilom pristupovať rýchlejšie k infekcii a tiež zvyšovať im schopnosť eliminovať rôzne baktérie.
 
8.​ Sú chutné a výživné - vďaka ovsu vločky obsahujú vysoké množstvo rôznych živín vrátane vitamínu E, zinku, selénu, medi, železa, mangána a horčíka. Chutia vynikajúco - najmä, ak si z nich urobíte kašu s madľovým mliekom a čerstvým ovocím.
 
9.​ Ovsené vločky sú ideálne na diétu a aj pri naberaní kvalitnej svalovej hmoty vďaka vysokému obsahu zložitých sacharidov, bielkovín a nízkemu množstvu tukov. Pri diétach sú vločky oceňované vďaka ich nízkemu glykemickému indexu. 

Tip pre chutné palacinky z ovsených vločiek:

Suroviny:

1 celé vajce
2 bielka
75g ovsených vločiek
1 dávku vanilkového/čokoládového proteínu
Voda

Postup:

Všetko pekne zmiešame v mixéri do hustej, ale tekutej zmesi. Pridáme vodu, pokiaľ sa nám to zdá málo napenené, prípadne veľmi husté. Potom pracujeme hneď so zmesou ako s klasickou zmesou na palacinky. Panvicu nemusíme vôbec naolejovať, ani nebude potrebný tuk na vymastenie. Zmes pravidelne vymešiavame, aby obsah bol dostatočne hustý. Z tejto zmesi vám vyjdú asi 3-4 kusy palaciniek. Na hotovú palacinku môžete použiť ako náplň krém z kakaa, tvarohu, trocha vody a stévie.
 
Dobrú chuť!