Presunúť na hlavný obsah

Najsilnejšia očista na nánosy v hrubom čreve: Tieto obilniny majú doslova zázračné účinky

Elementy zdravia

Bežný človek má doma obilniny vo forme múky, chlebíka, vločiek alebo cestovín. Malé percento populácie ukrýva vo svojich zásobách obilniny vo forme celého zrna. A prečo by tam mali byť?

Obilniny sú v dnešnej dobe veľmi známou potravinou, veď napokon už naši predkovia ich poznali. V špajzi bežného človeka ich nájdete či vo forme múky, chlebíka, vločiek alebo cestovín. Zatiaľ však veľmi malé percento populácie ukrýva vo svojich potravinových zásobách obilniny vo forme celého zrna. Prečo by tam mali byť? Skúste zasadiť do zeme celé zrno, múku, vločky, cestoviny a chlebík. Ktoré z toho vám prinesie úrodu? Jedine zrno. Takisto je to aj v našom tele. Keď pridáte túto kráľovskú potravinu do svojho jedálnička, pozitívna spätná väzba príde veľmi rýchlo.

Najväčším prínosom celozrných obilnín je, že sú komplexným zdrojom sacharidov, t.j. zdrojom energie pre naše telo a myseľ. Pozrite sa napr. na takého koňa, na jeho krásu a energiu. V jeho kŕmidle však nenájdete mäsko alebo mlieko. Nájdete tam celé zrno. Druhým dôvodom prečo by ste mali preferovať celozrnné obilniny pred chlebíkom, či múkou je ich nízky glikemický index. Uvoľnujú sa do krvi postupne a nespôsobujú tak výkyvy hladiny cukru v krvi, čo v praxi znamená, že nie sme rýchlo hladný. Ďalším dôležitým faktom je ich schopnosť rozbíjať nánosy v hrubom čreve. Bežný človek má vďaka svojmu stravovaniu v svojich črevách od 3 – 15 kg usadenín. Celé zrno je najsiľnejšou potravinou na ich očistu. Okrem toho sú obilniny zdrojom bielkovín, telu prospešných tukov, vitamínov a minerálov. Na druhej strane neobsahujú cholesterol. Pokiaľ skombinujete na svojom tanieri celozrnné obilniny, strukoviny a oriešky, získate všetky aminokyseliny, ktoré vám poskytuje mäso. 

Zloženie obilného zrna: 

Obal (otruby) – obsahuje minerálne látky (vápnik, horčík, draslík, železo, forfor), celulózu, je ťažko stráviteľný

Jadro – má vonkajšiu a vnútornú vrstvu. Vonkajšiu tvoria globulín, minerálne látky, vitamíny, enzýmy. Vnútornú vrstvu tvoria prevažne škrob a bielkoviny (lepok), neobsahuje takmer žiadnu vlákninu ani vitamíny či minerály. Z vnútornej vrstvy sa vyrába biela múka. 

Klíček – tvorí samostatnú a najvýživnejšiu časť. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, tuk (nenasýtené mastné kyseliny), vitamíny B, E, minerály, enzýmy. Tieto enzýmy sú potrebné na trávenie škrobov obsiahnutných v obilninách. 

Ako správne variť celozrnné obilniny: 

1. Každú obilninu najprv preberieme - odstránime kamienky a zlé zrná.

2. Premyjeme 3x studenou vodou.

3. Namáčame do studenej vody na určenú dobu (len keď to recept požaduje). Vodu nezlievame, nemiešame. Na namáčanie používame toľko vody, koľko je doporučené  na varenie.

4. Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni. (bez prísad).

5. Keď začne obilnina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme.

6. Po 5 minútach varu pridáme štipku soli, ak varíme  v tlakovom hrnci, hrniec natlakujeme, oheň stiahneme na minimum. Pod hrniec dáme rozptyľovaciu sieťku (keď varíme na plyne) a varíme požadovanú dobu. Para z hrnca nesmie syčať, lebo by nám obilnina prihorela. Ak varíme v bežnom hrnci, dáme si pozor na dostatočné množstvo vody, aby obilnina neprihorela.

7. Keď sa obilniny "usmievajú", zrno je puknuté po celej dĺžke, obilnina je dobre uvarená.

Quinoa

Drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú pšeno, sú semenami rastliny chenopodium quinoa. Táto šesťtisíc rokov stará obilnina pochádza z Južnej Ameriky, do Európy však zavítala až v 19. storočí. Starí Inkovia ju nazývali „matka zrno“ a považovali ju za posvätnú. Má hrejivé účinky na telo, sladkú a kyslú chuť. Harmonicky pôsobí na črevá a srdce. Quinoa neobsahuje lepok, takže ju môžu smelo konzumovať aj celiatici. Je bohatým zdrojom vápnika, železa, fosforu, B-vitamínov a vitamínu E, obsahuje viac bielkovín ako iné zrná. Výborné je zeleninové rizoto z quinoi. Quinoa sa varí približne 20 min. 

Pšeno

Pšeno patrilo k obilninám, ktoré jedli naši predkovia bežne, dokým neprišla na trh ryža. Pšeno je proso bez šupiek, má žltú farbu a je príjemne sladké. Ako jedno z mála obilnín má zásaditý vplyv na organizmus. Má hrejivé účinky na telo, posiľňuje obličky, žalúdok, slezinu a pankreas. Má diuretické účinky, zvlhčuje suché sliznice v tele, zabraňuje rozmnožovaniu sa baktérií a má protikvasinkové účinky. Pšeno je takisto ako quinova bez lepku. Je bohatým zdrojom bielkovín, kremíku, horčíka a mangánu. Výborné ako príloha sú pšenové knedle. Pšeno sa varí približne 20 min. 

Pohánka

Pôvodne bola pohánka označovaná ako potravina chudobných, dnes patrí medzi najvyhľadávanejšie zrná. Jej zrná vyzerajú ako malé oriešky, predáva sa lúpaná alebo nelúpaná. Má hrejivý účinok na telo a sladkú chuť. Prečisťuje a posilňuje črevá, obsahuje bioflavonoid rutín, ktorý posilňuje cievy a kapiláre. Opečená pohánka má zásaditý účinok na telo. Je bohatým zdrojom vitamínu B3, vitamínu B2, vitamínu B5 a minerálov, najmä horčík, mangán, meď a fosfor. Obsahuje takisto vzácny vitamín P (rutín) a množstvo antioxidantov, no lepok v nej nenájdete. Keď pridáte k pohánke cviklu či kukuricu, zosilníte jej priaznivý vplyv na srdce a tenké črevo. Pohánka sa varí približne 20 min.

Amarant

Jeho domovom je Južná Amerika, kde ho poznali už pre 8 tisíc rokmi. Nie je síce veľmi známy v našich končinách, no svojim zložením si zaslúši prvé priečky medzi obilninami. Amarant (u nás známy aj ako láskavec) má chladivé účinky na telo a horkú chuť. Pomáha odstrániť nadmernú vlhkosť z tela, posilňuje pľúca, pomáha znižovať hladinu cholesterolu a triglyceridov v tele (bohatý zdroj fytosterolov) a má protizápalové účinky. Preferovať by mali toto zrno najmä ľudia so zvýšenými potrebami živín, ako napr. dojčiace matky, ženy v tehotenstve, deti alebo ľudia s vysokou fyzickou záťažou. Je bohatým zdrojom bielkovín (15 – 18%) vitamínu C, vitamínu E, železa, vápnika, horčíka a kremíka. Okrem toho v ňom nájdete cennú esenciálnu aminokyselinu lysín, ktorý podporuje tvorbu mozgových buniek. Znova potešíme celiatikov, amarant neobsahuje lepok. Keď si budete najbližšie variť zeleninový vývar, skúste ho zahustiť amarantom. Amarant sa varí približne 20 min. 

Špalda

Špalda je na Slovensku už pomerne známa. Považuje sa za zdravšiu formu šlachtenej pšenice s vyšším obsahom minerálov a bielkovín. Špalda má veľmi silný obal, ktorý funguje ako ochrana pre hmyzom a znečistením, a teda za normálnych okolností nebýva ošetrená pesticídmi. Jej zrno má podlhovastý tvar a krásnu zlatistú farbu. Má hrejivé účinky na telo a sladkú chuť, posiľňuje pečeň, slezinu a pankreas. Aj keď špalda obsahuje lepok, celiatici zvyčajne dokážu špaldu tolerovať bez vedľajších účinkov. Špalda má správnu kombináciu živín -  riboflavín (vitamín B2), magnézium, niacín, tiamín a meď. Vďaka riboflavínu bolo preukázané, že špalda znižuje frekvencie záchvatov migrény. Okrem toho je bohatým zdrojom horčíka, zinku a železa. Skúste zmiešať s uvarenou špaldou kyslú kapustu a údený tempeh, dostanete zdravú formu kapustových strapačiek. Špalda sa varí približne 1 hodinu.