Presunúť na hlavný obsah

Čo sa deje s naším telom počas vianočného prejedania sa? Mení sa rýchlejšie, ako si myslíte

Zdravie

Prejedanie sa je v plnom prúde. Zamysleli ste sa však niekedy nad tým, čo presne sa deje vo vnútri nášho tela?

Prejedanie v plnom prúde. Každý rok to zažívam – niektorí moji klienti napriek mojim radám holdujú prejedaniu sa počas vianočných sviatkov. A nielen počas štedrého večera, ale aj nasledujúce sviatky, po návštevách, na Silvestra, na Nový rok... A keď mi prídu, sám sa niekedy čudujem, ako veľmi „pribrali“. 

Pri prejedaní sa hlavne sladkých potravín alebo kombinácii sladkého a tukového je krvný cukor ako na hojdačke. Čím viac sladkého príjimeme, tým častejšie a viac si ho telo pýta. Súvisí to s jednoduchou štruktúrou cukru, ktorý uvoľní do tela rýchlo veľké množstvo energie. Je to príjemný pocit, zaháňa to stres. Ale po klesnutí krvného cukru si telo pýta viac. Sladké potraviny nezaháňajú hlad ale iba dodávajú energiu – hlad skôr prehlbujú a tým si zvyšujete ďalším príjmom potravín kaloricky príjem.

Pri konzumácii sladkej potraviny zaženiete hlad na určitú chvíľu. Ale cukor má všeobecne vysoký glykemický index a vysoká hladinu inzulínu, spôsobená konzumáciou potravín s vysokým glykemickým indexom, nám spôsobuje tieto deje v tele:

Do tukových zásob je privádzané zbytočne veľa cukru a tuku. Vysoká hladina inzulínu má za následok prudký pokles hladiny cukru, ktorý sa zhruba po hodine ohlási naliehavým pocitom hladu. Hovoríme o nebezpečnom kolísaní hladiny inzulínu a cukru. U mnohých ľudí vyvoláva jeden záchvat hladu za druhým. To je zodpovedné za známe výkyvy výkonnosti a koncentrácie. Aby ste chudli cielene a trvalo, obmedzte alebo úplne vylúčte potraviny s vysokým glykemickým indexom.

Po konzumácii jedla s vysokým glykemickým indexom sa teda vylúči nadmerné množstvo inzulínu. Zásobný hormón inzulín riadi ukladanie tuku v tukových bunkách. Čím viac inzulínu prúdi krvou, o to viac tuku sa uzatvára do takzvaných "zásobární" vo forme zásobného tuku, a to zvlášť v podkožnom väzive a okolo orgánov v dutine brušnej. Navyše, inzulín sa stará  o premenu cukru na tuk. 

Pri vianočnom prejedaní sa sladkosťami a koláčikmi dáme do seba neprimerane množstvo cukru. Keď máme cukru nadbytok a opakovane sladkými pokrmami rozkolíšeme hladinu krvného cukru, telo nevie, čo má robiť. Snaží sa cukrov zbaviť čo najrýchlejšie, zrazu nestačí ani nadmerné množstvo inzulínu, ktorý produkuje podžalúdková žľaza, zrazu je proces viazania cukrov k bielkovinám v krvi príliš zdĺhavý, telo si pomôže tým, že ich k sebe viaže druhou cestou  - neenzimaticky. Vzniknutá zlúčenina však nie je pre telo prospešná, je to zvláštny druh bielkoviny - glykozylovaný. Zrazu má iné zloženie ako potrebné bielkoviny a miesto aby bunky obnovovala, pôsobí na ne toxicky - jedovato. Telo, ktoré nemôže poriadne obnovovať bunky, starne rýchlejšie, vysiluje sa jeho imunitný systém, sme unavení, rezignovaní, podráždení, nie sme to my. Docháza u nás k plazivej degenerácii tela. Zrazu máme stuhnutejšie kĺby a vyšší obsah kyseliny močovej v krvi, odvápňujú sa nám kosti, atrofujú svaly a ukladá sa viac tuku. Staroba prichádza nielen opotrebovaním s vekom, ale prichádza aj nedostatočnou regeneráciou tela.

Často počúvam výhovorky, že Vianočné prejedanie sa jednoducho patrí ku sviatkom. Do určitej miery to je pravda, ale treba si uvedomiť, že ak naozaj bezhlavo sa prejedáme sladkosťami, koláčikmi, tak ohrozujeme tým naše zdravie naozaj vo veľkom rozsahu:

1. Poškodzujeme si tým imunitu.

2. Výkyvy hladiny cukru spôsobujú podráždenosť a následnú malátnosť.

3. Zvyšujeme si hladinu triglyceridov v krvi - nebezpečné tuky vznikajúce z cukru.

4. Cukor narúša vstrebávanie minerálnych látok a vápnika do tela, najviac to škodí u deti a starších ľudí.

5. Zvyšuje riziko rakoviny vznikajúce hromadením rozkladajúcich zvyškov v čreve.

6. Zamedzujeme si  regeneráciu buniek a tým starneme rýchlejšie, zničená koža a šedivejú nám viac vlasy.

7. Živíme si tým plesne a kvasinkové infekcie.

8. Cukor napomáha tvorbe žlčových a obličkových kameňov.

9. Zvyšuje hladinu serotonínu a zapríčiňuje zúženie ciev.

10. Zhoršuje dedičné predpoklady pre sklerózu.

11. Vyvoláva inzulínovú rezistenciu a opotrebenie pankreasu a spolu s tukmi cukrovku 2.typu.

12. Podporuje stukovatenie pečene a jej zväčšenie.