Superpotravina namiesto chleba: Toto vám dokonale nahradí (ne)zdravé pečivo a iné prílohy!
Žijeme v dobe, ktorá je orientovaná proti bielemu pečivu a chlebu. Ten má môcť za naše priberanie a iné zdravotné problémy. Čím je dobré ho nahradiť?
Rozhodli ste sa vynechávať múčne výrobky, no predsalen niekedy máte chuť na nátierku alebo prílohu k praženici či párku? Máme pre vás riešenie, ktoré vám pomôže túto dilemu vyriešiť.
Skúste vločky
Ak sa chcete vyhnúť bielym múkam a škrobu, ktoré dvíhajú cukor a vedú k inzulínovej rezistencii a priberaniu, mali by ste si zadovážiť vločky. Sú skvelou verziou obilniny namiesto pšeničnej, sójovej, špaldovej či ražnej múky. Rozumiete správne – vločky sú minimálne spracované, majú zachované vonkajšie vrstvy zrna a obsahujú aj výživné látky, ktoré biele múky a škroby ani náhodou nemajú. Stále z nich tak môžete čerpať železo, kremík, mangán, horčík, kyselinu listovú a extrémne dôležitú vlákninu.
Natrite si ovsené lámance
Z vločiek, ktoré namočíte približne na dve až štyri hodiny, vytvoríte „lámance“ alebo placky. Je na vás ako sa rozhodnete a podľa toho ich vyformujete. Ako sa dopracujete k ich výslednému tvaru? Vysušíte ich pečením. Pripravenú zmes môžete obohatiť cviklou, semienkami, zelerom, brokolicou či mrkvou – tie odšťavené vmiešate do vločiek, ktoré ste si predtým namočili vo vode a po uplynutom čase z nich vodu odstránili. Plech vymastite kokosovým alebo olejovým olejom. Pri dvesto stupňoch ich pečiete, kým nie sú dokonale „suché“ a krehké. Môžu byť sladké alebo slané, voľba je len na vás. Môžete si na ne po vychladnutí natrieť zeleninovú alebo smotanovú či džemovú nátierku, rovnako ako ich môžete pochrumkávať ako náhradu keksov či slaného pečiva.
Čo všetko možno označiť za superpotraviny? Odpovede nájdete v rovnomennej knihe>>